Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkoholkonsumtionen hos kvinnor ökar mest

I samband med högtider, i synnerhet jul- och nyårsfirande dricks det mer alkohol än vanligt och Systembolagets försäljning ökar som mest under december månad. Förra året omsatte Systembolaget 24 miljarder kronor, en omsättning Systembolaget tror de kommer att öka i år.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-20

Annons

Tillsammans med YouGov ställde vi frågor om alkoholkonsumtion till vår Hälsopanel. Resultaten från undersökningen visar att 46 procent dricker alkohol minst en gång i veckan och 54 procent av dem dricker mer sällan än en gång i veckan.

– Resultaten visar också att det finns en ganska stark strävan bland panellisterna att dricka mindre alkoholhaltiga drycker i år, jämfört med förra julen, säger Therese Karlsson, undersökningskonsult på YouGov. 48 procent av de tillfrågade trodde de skulle dricka ungefär lika mycket som förra året och 49 procent trodde de skulle dricka mindre eller inte alls. 

Var tionde svensk riskbrukar alkohol. Statistik visar att unga kvinnor är på väg att ”komma ikapp” unga män vad gäller alkoholberoende och att den största ökningstakten av personer med alkoholproblem kan ses bland äldre kvinnor.

Annons
Annons

Undersökningen genomfördes online i november 2013 med 616 respondenter ur YouGovs och Netdoktors panel ”Hälsopanelen”. Hälsopanelens medlemmar är personer med intresse av vård och hälsa och urvalet är inte riksrepresentativt.

Vill du också gå med i Hälsopanelen – gör det här!

Hur ser du på din alkoholkonsumtion och om du jämför med förra julen – tror du att du kommer att dricka mer, mindre eller lika mycket alkoholhaltiga drycker? Kommentera direkt under artikeln

Läs även:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.