Främsta källan till langning är äldre syskon och kompisar

Att det är föräldrar som förser sina tonåringar med alkohol är en myt. De senaste 14 åren har andelen föräldrar som köper ut alkohol till sina tonåringar stadigt minskat. Istället utgör äldre syskon och kompisar den främsta källan till alkohol för minderåriga.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-06-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Drygt sex av tio tonårsföräldrar är medvetna om att äldre syskon och kamrater hör till dem som oftast langar alkohol till minderåriga. Det visar en undersökning bland föräldrar till barn födda 1998 på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. 

– Det är glädjande att färre och färre föräldrar förser sina barn med alkohol, men vi tar inte utvecklingen för given. Vi fortsätter att informera föräldrar om deras betydelse för ungdomsdrickandet, och behöver samtidigt minska langningen från unga vuxna, säger Anna Jansson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Har du köpt ut alkohol till minderåriga, i så fall varför? Kommentera direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons