Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor om alkoholvanor fortfarande svårt

Frågor om alkohol och andra livsstilsfrågor är viktigt att ta upp med patienterna – men läkare har fortfarande svårt för att ställa frågorna. Yngre läkare och sjuksköterskor är bättre på att prata om alkohol med sina patienter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-04

Annons

Mattias Lidin, specialistsjuksköterska i hjärt- och kärlsjukdomar och doktorand i folkhälsa menar att det är viktigt att diskutera livsstil med sina patienter. Frågor om kost och motion verkar inte vara några problem. Men allra svårast är frågor om alkohol.

– Svårast av allt att prata om är alkohol. Trots Riskbruksprojektet som skulle få läkare att börja ställa frågor och prata med sina patienter om alkohol. Motion är enklast. Fast det kan förstås bero på att doktorn frågar om patienten rör på sig och svarar patienten ”ja” så är doktorn nöjd, säger han till Accent Magasin.

Frågor om alkohol känsliga

En av anledningarna till att man dras för att ställa frågor om alkohol kan vara för att man inte vet vad man ska göra med informationen och för att frågor om alkohol uppfattas som privat, menar han. Dock är han optimistisk för framtiden.

Annons
Annons

– Det håller på att ändras. De yngre läkarna och sjuksköterskorna tycker inte att det är skamligt och pinsamt att tala om. För dem är det nästan värre att vara tjock än att vara alkoholberoende. Vilket jag, i min tur, har svårt för eftersom det finns flera studier som visar att det viktigaste är att man är fysiskt aktiv, inte vilket BMI man har.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.