Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre unga dricker - men alkoholskadorna sjunker inte


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-03-08

Annons

Det är en fortsatt positiv trend. Allt fler unga vuxna mellan 16-29 år avstår helt från alkohol. Det visar ny statistik från Statens Folkhälsoinstitut.

Det är den Nationella folkhälsorapporten som visar att andelen unga som säger nej till alkohol har ökat från 9 till 19 procent.

– Det är särskilt glädjande att unga får en allt restriktivare hållning till alkohol, då detta minskar risken både för akuta problem och alkoholproblem senare i livet, säger Pi Högberg på avdelningen för drogprevention och spel vid Statens Folkhälsoinstitut.

Annons
Annons

Men Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala skriver i DN Debatt:

”Samtidigt får vi inte blunda för det faktum att det fortfarande är en mycket hög andel unga vuxna som dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. Tre av tio män, och en av fyra kvinnor, har en riskabel alkoholkonsumtion”

Vidare menar Sarah Wamala att det finn en anledning till oro då alkoholskadorna bland unga svenskar mellan 16-29 år inte sjunker på samma som konsumtionen och att det tyder på att det finns en mindre grupp unga som dricker allt mer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.