Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enkla åtgärder sänkte studenters alkoholintag


Publicerad den: 2009-05-29

Annons

Det går att förändra studenters alkoholvanor, vilket kan minska risken för alkoholproblem senare i livet. Det visar socionomen Claes Andersson i en interventionsstudie bland universitetsstudenter.

– De som fick en kortare sekundärpreventiv alkoholutbildning förbättrades på samtliga variabler, säger Claes Andersson, som nyligen doktorerat i psykiatri vid Lunds universitet.

Annons
Annons

I sin avhandling har Claes Andersson jämfört studenter vid Växjö universitet och Luleå tekniska universitet. Universiteten liknar varandra på flera sätt. De är ungefär lika stora, har liknande utbildningsstrukturer och en rad andra likheter. Alla studenter som påbörjade en programutbildning 2002 i Luleå eller Växjö fick fylla i stress- och alkoholscreeningsformulär med olika frågor. Studenterna i Luleå fick sedan en timmes utbildning om stress och alkohol. Ett år senare undersöktes studenterna igen.

– Det visade sig att Luleåstudenterna hade förbättrat sitt psykiska mående och hade lägre förväntningar på alkoholens positiva effekter, vilket man vet är en betydelsefull faktor för hur man dricker, både nu och i framtiden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.