Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

En miljon svenskar dricker för mycket


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-19

Annons

En av sju svenskar dricker för mycket. I Sverige nådde vi kulmen för alkoholkdrickandet för fem år sedan. Idag har de rekordhöga nivåerna av alkoholkonsumtionen minskat något. 2004 låg årskonsumtionen på 10,5 liter ren alkohol och per person över 15 år. Idag har den minskat till 9,3 liter per person.&nbsp

I samband med högtider, i synnerhet jul- och nyårsfirande dricks det mer alkohol än vanligt och Systembolagets försäljning ökar som mest under december månad.&nbsp

Annons
Annons

Sven Andr&eacuteasson professor på Karolinska Institutet inom beroendevården, överläkare och verksamhetsansvarig för Stockholms läns landstings spjutspetsprojekt Riddargatan 1, menar att Sveriges EU-inträde för 15 år sedan skapade en alkoholtrend.

– Det blev billigare och lättare att få tag på alkohol och det i sin tur gjorde att alkoholkonsumtionen ökade. Nu ser vi att den ökade alkoholkonsumtionen lugnat ner sig.

Enligt rapporter från Folkhälsoinstitutet och Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning finns den största andelen riskkonsumenter i åldrarna 16-29 år. Det är också något Sven Andr&eacuteasson lagt märke till i sin yrkesroll som överläkare.

– Det är inget nytt. Det har alltid varit så, att unga vuxna dricker mest. Men det har skett en attitydförändring jämfört med förr. Idag är det mer okej att söka hjälp för den här typen av problem. De är fortfarande skamset och väldigt mycket hysch kring detta, men vi är inne i en förändring. Det är också viktigt att ständigt hitta nya sätt att möta dessa människor och tänka oss in i hur människor uppfattar oss och alkoholvården.

Annons
Annons

Men hur vet man att man dricker för mycket?&nbspHar du frågor om alkohol eller är orolig för en anhörig? Sven Andr&eacuteasson kommer att svara på dina frågor i en livechatt den 23:e december klockan 10.00.

Läs hela intervjun med Sven Andr&eacuteasson och ställ din fråga redan nu!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons