En miljon har missbruks- eller beroendeproblem

En miljon svenskar i åldern 17-84 år har så stora problem med antingen alkohol, narkotika, narkotikaklassade läkemedel eller tobak att de kan sägas vara beroende eller ha ett missbruk.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-02-17
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Även närstående påverkas negativt enligt en ny rapport från forskningsenheten Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, STAD, vid Karolinska institutet. Närmare 16 000 svenskar har intervjuats om eget och andras bruk av alkohol, narkotika, läkemedel och tobak.

Beroende kännetecknas till exempel av starkt sug och kontrollförlust. Tobak står för den största andelen beroendeproblem där drygt tio procent av män och fem procent av kvinnor har problem. Alkohol ger drygt fem procent av män problem och tre procent av kvinnor. Drygt en procent av män och 0,6 procent av kvinnor uppges ha narkotikaproblem. Minst omfattande är problem med läkemedel.

Missbruk handlar till exempel om upprepade negativa konsekvenser av bruket. Om man också räknar in det blir siffrorna något högre för alkohol, läkemedel och narkotika.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lars A 2014-02-18 00:06 (6 år sen)

    Vad jag är trött på såna här inslag ta bort läkemedel , finns massor insmugglat, ska man behöva gå den vägen för man har kramper och smärta en del tar till och med livet av sig eller har inget livs kvalité alls !
    Enl media är det hur lätt som helst att få vissa SAKER UTSKRIVNA , FEL !
    Amfetamin , alkohol kokain heroin extasy. japp prata om det. Men om man är sjuk måste man kunna få en riktig behandling. Jag har smärt stillande och för kramper , men fy fan först när jag kom till Frankrike fick jag riktig diagnos och behandling. Oj narkotika , bättre och bita sönder tänder krampa och i stort sett ge upp bara man inte tar narkotika klassade läkemedel. Får intrycket bättre död än beroende av läkemedel för att kunna gå . Skit reklam artikel .

  • Avatar Lars A 2014-02-18 00:28 (6 år sen)

    Soc styrelsen o läk + media har skrämt upp fölk för vissa läkemedel så det går verligen ut över de som behöver , fast de e klart då är de värdelösa narkomaner . Stor del av vården är inriktad så . Så trött på missbruk bla bla. konstigt att man vill ha livskvalite fast det vägras många . Ni fattar inte förrän ni själva drabbas / mkt närstående. usa förbud gick det bra ? tycker ni det funkar i sverige med i stort sett total förbud 5% gör fel resten får lida , helt okej tydligen. 10 år innan innan nån börjar fatta något. Vården har hakat upp sig på missbruk .


Annons
Annons
Annons