En fylla i veckan kan förkorta livet

En fylla i veckan förkortar livet. Ett litet glas om dagen är däremot nyttigt, åtminstone för hjärtat. Det visar en undersökning från norska Folkhälsoinstitutet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Den som dricker en hel flaska vin, fem öl eller en halv flaska sprit minst en gång i veckan löper en förhöjd risk att dö i förtid, enligt forskarna bakom rapporten.

– Det försvagar muskelceller i hjärtat. Dessutom ökar blodtrycket, säger Sidsel Graff-Iversen, en av forskarna bakom undersökningen, till VG.

Undersökningen visar dock att den som dricker lite lever längre än den som inte dricker alls.

Annons
Annons

– Det finns många teorier om varför det är så. Till exempel kan alkohol ha positiva effekter på fetter i blodet. Men det finns ingen klar bild av detta, säger Sidsel Graff-Iversen.

Matt Richardsson på svenska Statens Folkhälsoinstitut tycker att studiens slutsatser är riktiga, men vill lyfta fram att det råder speciella förhållanden just i Finnmark.

– Det är en region med socioekonomiska förhållanden där man har en historia av just ”bingedrinking”. Så resultaten kan jämföras med högriskpopulationer i Sverige men kanske inte med landet som helhet.

Att låg konsumtion av alkohol är bättre än ingen konsumtion när man tittar på hjärt-kärlsjukdomar är också bättre enligt Richardsson. Men han poängterar att risken för cancer ökar även vid låg konsumtion och då är ingen alkohol bättre.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 22:11 (7 år sen)

  Jag har ockse5 fixat undan en hel del, men tyve4rr le5ngt ifre5n allt. Det e4r jobbigt att "ste4da upp" efter seeestmr.Hoppas du har haft en bra sommar! Det har jag haft! :-)

 • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:37 (7 år sen)

  Jag kolla pe5 deras hemsida ige5r e5 dog, blir dyrt i hf6st/vinter Ett besf6k till Moa och Max snart, eller va se4ger du? ;D []

 • kinginyellow
  2013-09-15 16:45 (7 år sen)

  Vilket skitsnack, så här rekommenderar man att dricker MER alcohol (etanol)...Så länge man har en teori kan man bevisa vad som helst.

  Hur kan man rekommendera någon att dricka detta?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol#Drug_effects


Annons
Annons
Annons