Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dödsfall med heroin och metadon ökar


Publicerad den: 2008-10-14

Annons

Allt fler heroinmissbrukar i Sverige får behandling med de narkotikaklassade läkemedlen Metadon, Subutex och Suboxone som tar bort heroinsuget. En del anser att de bara ersätter en drog med en annan och nu får de fler argument på sin sida då siffror från Folkhälsoinstitutet visar att antalet dödsfall relaterade till både heroin och metadon ökar. – Behandlingen med metadon kan mycket väl ha en bra effekt för en enskild missbrukare. Däremot visar forskningen att mängden narkotika inte minskar i samhället om inte tillgängligheten samtidigt begränsas. Annars ersätts bara de som behandlas och slutar knarka med nya narkomaner, säger Sven Andréasson, narkotikaexpert vid Folkhälsoinstitutet. Nästa vecka ska Socialstyrelsen träffa läkare för att diskutera problemet och se vad som kan ligga bakom ökningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-23 07:42 (5 år sen)

    Underhållsbehandlingen med buprenorphin eller metadon är felkonstruerat från början. När man har levt med droger i 20-30 år så krävs plötsligt att man skall vara jätteduktig och inte ha några problem annars så tas medicinen helt godtyckligt från dig å du får klara dig själv. Blev själv utskriven utan att jag engång visste det. Läkarna använder medicinen som utpressningsmedel så du skall följa deras regler. Största felet är att patienten inte bemöts på dennes villkår utan slängs på en massa regler och krav. Utan att det finns någon bevis kan du bli beskylld för allt ifrån sido missbruk till provmanipulation eller överlåtelse av medicin. Värst är om du blir osams med läkare eller sjuksyster för då har du ingen chans att klara dig. Har blivit beskylld för så mycket att jag inte litar på att dom berättar sanningen. Kan likaväl hitta på saker då det är så det känns. Laro i Sverige är bara för att kontrollera patienten och dom har inte något tillövers för individen utan minsta misstag så blir du hotad med att fråntagits medicinen. Tror Sverige dödar mer missbrukare i vården än det görs på gatan


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons