Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dataspelsmissbrukare får lite hjälp

Annons
Dataspelsberoende är ett stort problem i Sverige men i nuläget har Folkhälsoinstitutet ingen hjälp att erbjuda de drabbade. I USA är en av tio ungdomar mellan 8-18 år beroende av dataspel i så pass hög grad&nbspatt det går ut över studierna, familjen, vännerna och skapar ett hälsoproblem. Det visar en ny undersökning som Haris Interactive genomfört. Än så länge finns det ingen nationell forskning i Sverige på hur utbrett detta problem är men enligt Folkhälsoinstitutet ser de att människor far illa av att fastna i ett dataspelsberoende. Men trots att Folkhälsoinstitutets stödtelefon blir nedringd av dataspelsmissbrukare och deras anhöriga finns det i dagsläget inte mycket hjälp att ge.

– Det här är en jätteallvarlig problematik. Hur ska vi hantera det? De här personerna mår jättedåligt, säger Carolina Nordlinder, utredare på Folkhälsoinstitutets spelberoendeprojekt.

Carolina Nordlinder berättar att det främst är unga män som&nbspfastnar i ett beroende och från Folkhälsoinstitutet känner man en frustration kring problemet.
– Jag vet inte vart jag ska hänvisa dem. Jag brukar säga kommunerna men de har olika sätt att hantera det. Vi kan inte ta hand om det här och psykiatrin menar att det inte finns någon diagnos.

På Game Over i Linköping, där spelmissbrukare behandlas, märker man av en kraftig ökning under det senaste året.
– Det är en oerhörd mängd föräldrar som hör av sig om sina ungdomar. Även rektorer, kuratorer och lärare ringer, säger föreståndaren Inger Lundberg till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Från regeringens håll anser man att problemet ligger på Folkhälsoinstitutets bord. Folkhälsoministern Maria Larssons pressekreterare Niclas Thorselius hävdar att det inte finns tillräckligt med forskning inom ämnet och därför har inte regeringen larmats. Men samtidigt&nbspanser han att dataspelsmissbruk inte är en ny fråga.
– Det är ett jättestort problem att ungdomar missbrukar datorspel, men det är inte samma sak som att det är ett folkhälsoproblem och något för ministern att agera för, avslutar Niclas Thorselius.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.