Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brister inom missbrukarvården

Annons

Regeringens utredare, Gerhard Larsson, anser att den svenska missbruksvården måste bli bättre, och att lagarna behöver moderniseras. Bland annat tycker han att besökare inom primärvården alltid bör frågas ut om alkoholanvändningen i familjen. I och med det skulle man lättare kunna upptäcka missbruk i tidigt skede och kunna hjälpa barn i familjer där föräldrarna missbrukar alkohol, droger eller läkemedel.

Larsson hävdar att det tycks vara behandlingen av missbrukare som drabbas först av besparingar i rådande lågkonjunktur. Gerhard Larsson kommer överlämna ett kommande utredningsförslag till regeringen nästa år där det bland annat framgår att det bör finnas en checklista för vårdpersonalen med frågor om missbruk som ska ställas till samtliga personer som kommer till vårdcentraler, barnavårdscentraler och mödravårdscentraler. Och genom att ställa dessa typer av frågor till samtliga patienter behöver inte den enskilda känna sig utpekad, menar Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.