Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Berusning under fotbollsmatcher studeras

26 forskare i landet får anslag för att studera svenskarnas berusningsdrickande i olika situationer, samt alkoholens riskfaktorer och effekt på ungas hjärnor.

Publicerad den: 2015-01-02

Annons

14 av forskarna finns i Stockholm, varav en är Johanna Gripenberg. Hon är medicinsk doktor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, och tack vare anslaget ska hon genomföra en promillestudie vid fotbollsmatcher. Tanken är att publikens promillenivå ska mätas frivilligt på olika fotbollsarenor, för att närmare undersöka sambandet mellan idrottsvåld och alkohol.

– Forskningsstödet innebär att vi kan starta ett projekt i vår som handlar om berusningsdrickande i anslutning till fotbollsarenor. Fältstudier visar att många som går på matcher är berusade redan när de kommer dit. Vi kommer att mäta promillehalten hos besökare på olika arenor, säger Johanna Gripenberg till Drugnews.

Ytterligare sex forskare i Göteborg får en miljon kronor för att undersöka kopplingen mellan stress och alkohol. Även forskare i Uppsala och Västerås får anslag för att studera skydds- och riskfaktorer, samt alkoholens effekt på ungas hjärnor.

Annons
Annons

Pengarna kommer från Systembolagets alkoholforskningsråd och är på totalt fem miljoner kronor. De flesta forskarna tilldelas ett projektstöd mellan 100 000 och 300 000 kronor.

– I Systembolagets ansvarsuppdrag ingår förutom att med ensamrätt sälja alkohol även att informera om dryckens risker, bland annat via informationsinsatser och stöd till alkoholrelaterad forskning, särskilt med samhällsvetenskaplig inriktning, säger Björn Lundkvist, kommunikationsansvarig om alkoholforskning, till Drugnews.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.