Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandling av alkoholberoende prioriteras

Socialstyrelsen vill öka tillgången till psykosocial behandling av alkoholberoende. Behandlingen ska ske i primärvården och företagshälsovården.
Annons

Omkring 600 000 personer i landet är beroende av alkohol. De allra flesta söker aldrig hjälp, trots att många med måttligt beroende skulle kunna återta kontrollen över drickandet.

- Vi vet att missbruks- och beroendevården endast når en av fem som är beroende av alkohol. Det finns bevisat effektiva metoder som vi nu prioriterar upp i de nationella riktlinjerna för att göra vården mer tillgänglig för det stora flertalet alkoholberoende, säger Socialstyrelsens projektledare Maria Branting.

I uppdateringen av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård får en metod som heter MET högsta prioritering vid alkoholberoende. Den bygger på motiverande samtal och kompletteras med medicinska test och frågeformulär. Metoden är mindre omfattande än andra psykosociala behandlingsmetoder och kräver inte psykoterapiutbildning, vilket gör att den kan erbjudas även inom primärvård och företagshälsovård.

Även kognitiv beteendeterapi, KBT, tolvstegsbehandling och community reinforcement approach, CRA, med kombinerade insatser för att stärka personens sociala situation rekommenderas i riktlinjerna.
Det går att lämna synpunkter under remisstiden till och med den 19 juni. Socialstyrelsens slutgiltiga rekommendationer publiceras under våren 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.