Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barn i missbruksmiljö får oftare depression som vuxna

En ny studie från Torontos universitet visar att barn till föräldrar som missbrukar alkohol eller droger oftare drabbas av depressioner som vuxna, skriver Accent Magasin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-20

Annons

I undersökningen ingick 6268 vuxna varav 312 av dessa hade haft en kraftig depression föregående år och 877 rapporterade att de haft minst en förälder som drack eller använde droger så ofta att det orsakade problem för familjen under tiden de bodde hemma.

Esme Fuller-Thomson, en av huvudförfattarna till rapporten menar att risken för depression i vuxen ålder fördubblas på grund av föräldrars missbruk.

− Efter att vi justerat för ålder, kön och etnicitet kan vi konstatera att föräldrars missbruk mer än fördubblar risken att drabbas av depression i vuxen ålder. När vi också justerade resultaten för vanvård, föräldrars arbetslöshet och personens egen tobaks- och alkoholkonsumtion gav föräldrars missbruk 69 procent större sannolikhet för depression, säger professor Esme Fuller-Thomson.

Annons
Annons

Forskarnas hypotes är att det är den långvariga och ofrånkomliga stressen som föräldrars missbruk leder till som är orsaken bakom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-30 08:22 (10 år sen)

    Oj vad jag känner igen mig! Har vuxit upp med tre missbrukande föräldrar i hela mitt liv. Har själv sökt hjälp från att jag gick i andra klass ända fram till vuxen ålder men INGEN har trott på mig trots att mina föräldrar åkt in och ut på olika anstalter pga rattfylla och dyl. För ett halvår sedan började jag få depressioner och trodde att det var andra orsaker men läkarna hittade inget. Nu börjar jag förstå lite mer att min uppväxt spelar in. Har dock aldrig tagit nå antidepressiva eller något annat för det och kommer heller aldrig att göra det. Tack för att ni delar med er av all kunskap och info..... det hjälper en när ingen annat vet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-12 04:53 (11 år sen)

    VZrRIK Awesome post.Really thank you! Awesome.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-24 17:28 (11 år sen)

    Detta förvånar mig inte det minsta. Jag är ett av dessa "offer". Barn till en alkoholberoende mamma och medicineras idag för depression.

  • Avatar Redaktionen 2013-05-21 13:56 (11 år sen)

    @Molly och @Ann Vi på Netdoktor kommer gärna i kontakt med personer som varit med om detta själva. Ni får gärna kontakta vår redaktör på mail om någon av er skulle vara intresserad av att ställa upp på intervju. För mer information mejla på bhs@netdoktor.se

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-21 06:45 (11 år sen)

    Ja självklart blir det så!!!! Har egen erfarenhet av detta,,Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig Molly,,Min mailadress har netdoktor.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-20 23:06 (11 år sen)

    Hade svåra depressioner utan att någon i familjen skulle missbruka. Depressioner är nämligen ingen psykisk sjukdom, som man helt felaktigt tror. Sjukvården har inte förstått uppkomstmekanismerna bakom depressioner ännu.
    Stress kan vara utlösande faktor men aldrig orsak.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-20 15:12 (11 år sen)

    Håller med har mått dåligt i flera år som vuxen pga att min far var alcolist och slog mig och min mamma ,så jag vet vilket helvete man går igenom som vuxen


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons