Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Är du beroende av internet?


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-03-22

Annons

Blir du besvärad av att inte ha någon bredbandsuppkoppling eller ”Free WiFi” tillgänglig på stammishaket? Vi är ett av världens mest uppkopplade länder. Enligt en färsk undersökning från ComHem kan 42 procent av oss inte leva ett normalt liv utan internet.

Men hur påverkar den intensiva mobil- och datoranvändningen människors hälsa? Enligt en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin löper unga höganvändare av mobil och dator större risk att drabbas av sömnsvårigheter, stress och psykisk ohälsa.

Annons
Annons

Stress hos kvinnor – sömnbesvär hos män
4100 unga i åldern 20-24 år har studerats av doktoranden Sara Thom&eacutee och hennes forskarkollegor. Resultaten visar effekter på mentala hälsan.

– Vi har utforskat effekterna både kvantitativt och kvalitativt och följt upp personerna ett år senare. Slutsatsen är att en intensiv användning av kommunikationsteknik kan ha effekter på den mentala hälsan, säger Sara Thom&eacutee.

Man har genom studierna kunnat se att risken för stress, sömnbesvär och depressionssymtom ökar hos kvinnor medan män som har en intensiv mobil- och datoranvändning oftare utvecklar sömnbesvär.

Upplever du att du har en hälsosam teknikanvändning eller är du beroende av internet? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.