Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkoholmissbruket bland äldre ökar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-02

Annons

Andelen äldre personer som dricker mycket alkohol och riskerar att utveckla ett beroende ökar- detta gäller främst kvinnor. Det visar Socialstyrelsens årliga lägesrapport inom vård och omsorg.

Under en tioårs period, från 2000 till 2010, har andelen patienter i åldern 60-79 år som vårdas med en diagnos som kan relateras till hög alkoholkonsumtion ökat kraftigt. Ökningen uppgår till 45 procent för både män och kvinnor. Dessutom dör allt fler äldre med en diagnos som kan relateras till alkohol.

Annons
Annons

– Alkoholmissbruk bland äldre ser ut att vara ett växande problem. Vi har en ny generation pensionärer som har högre alkoholkonsumtion än tidigare. Särskilt äldre kvinnor verkar dricka mer jämfört med tidigare. Detta är en utmaning för beroendevården som i stort sett saknar behandlingsprogram för äldre, säger Eva Wallin som är enhetschef vid Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons