Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkoholkonsumtionen ökar

För första gången på nästan tio år ökade konsumtionen av alkohol i Sverige under 2013. Konsumtionen är nu 9,9 liter ren alkohol per invånare.
Annons

Det framgår av en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

- Under senare år har konsumtionen legat på cirka 9,5 liter per invånare och år, i 2013 års undersökning ligger den på 9,9 liter. Om det här är ett trendbrott eller en tillfällig uppgång ser vi först i 2014 års rapport, säger Håkan Leifman, direktör på CAN.


Konsumtionen har ökat för både sprit, starköl och vin. Vin är den alkoholdryck som konsumeras mest. År 2013 stod vin för 40 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion följt av starköl med 29 procent, sprit 23 procent, folköl 6 procent och cider 2 procent.

Annons
Annons

Det som mäts är dels den registrerade försäljningen (Systembolagets butiker, restauranger och livsmedelsbutiker) och dels den oregistrerade delen som består av resandeinförsel och smuggling, köp via Internet och hemtillverkning. Uppgifterna om den oregistrerade delen samlas in varje månad genom 1500 telefonintervjuer med 16–80-åringar i Sverige.

Systembolaget vanligaste källan

Systembolaget är fortsatt den vanligaste källan till alkohol men den största ökningen har skett i den oregistrerade delen av konsumtionen. Resandeinförseln, som är den största delen, ökade med 28 procent jämfört med 2012. Smugglingen har också ökat fast från en väsentligt lägre nivå. Även Internethandeln ökade mellan åren 2012 och 2013, från 0,5 procent till 2 procent av den totala konsumtionen.

Hur mycket dricker du på ett år? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-14 13:49 (10 år sen)

    Ja jag känner till fall och i unga dagar såg man ex pappan och eller ej mamman . Pappan kunde dricka en 75 cl sprit / dag + 5-10 starköl.
    nån annan va ngt bättre bara 37 cl + 15-24 öl.
    vissa fruar sambo drack också , där kan man tala om konsumtion.
    Fast Jag kommer ej ihåg exakt men nån va periodare och nån höll sig till helger ev hemma 1/2 måndagen el hela. så jobb kvar . då.
    Fast idag har vi ju import sprit också som man ej hade då så den är väl vara ngt högre och i (stor)städer , jag kan se en minibuss komma, ut kommer köpare unga ibland osv köper för ? 25-50 öl minst + sprit.
    Så nog går det åt. Regeringens höjda skatter = organiserad brottslighet.
    Kan undra om de känner till historia USA förbudstiden vad hände?
    Fast alkohol är svårt då det finns i vår kultur . Så svar mkt svårt info behövs mer i alla fall.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-14 06:22 (10 år sen)

    Otroliga mängder vissa måste dricka eftersom det är många som inte dricker alls

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-14 00:19 (10 år sen)

    Jag tillhör till dem som bara dricker vatten o kaffe!
    Tyvär är det värre med omgivningen! de flesta konsumerar varje dag! Öl är mest representerat!

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-13 20:21 (10 år sen)

    Det är ju positivt då lär sig folk från andra länder vår kultur.
    Ej min vem bet för att bli sämre?

  • Avatar Marie N 2014-06-13 14:48 (10 år sen)

    Jag tillhör den del av befolkningen som är mycket lyckolottad och inte använder alkohol i någon form. Under många år var alkohol mestadels något som hörde till att dricka framför allt kvällar i helgerna. 1995 bestämde jag mig för att avstå från bl.a. sådant, till förmån för önskan i mitt hjärta att leva ett andligt och rent/sant liv. Förändringarna i enlighet med detta är det bästa jag har gjort, eftersom det då blev möjligt för mig att hitta in till sann frid och lycka etc. inom mig själv.

    Grattis och lycka till önskar jag alla som följer det exemplet!
    När man tar ett steg av MOD när det gäller t.ex. att förändra sig själv, så mottar man mångmiljonfaldig hjälp - om inte någon annanstans ifrån, så alltid från Ovan!

    / Marie


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons