Alkohol påverkar människor till att ha oskyddat sex


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-12-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Alkohol har en direkt påverkan på människors benägenhet att ha samlag utan kondom. Ju mer det dricks, desto större är sannolikheten att människor struntar i att skydda sig. Det visar en helt ny studie från Kanada, skriver Dn.se.

Det har tidigare varit svårt för forskarna att visa om det är alkoholen i sig eller om det handlar om personlig läggning. Nu har de kanadensiska forskarna analyserat tolv studier där deltagarna var uppdelade i två grupper. I den ena gruppen fick deltagarna alkohol, i den andra placebo. Samtidigt som alkoholhalten i deltagarnas blod mättes, fick de svara på frågor om deras inställning till att ha oskyddat samlag.

Annons
Annons

Det visade sig att det finns ett direkt samband mellan alkoholhalten i blodet och viljan att ha oskyddat sex. För varje 0,1 gram alkohol per liter blod, ökade sannolikheten för oskyddat sex med 5 procent.

Enligt forskarna förklarar studien varför fulla människor, även de som löper stor risk att smittas, ofta struntar i kondom.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons