Alkohol och tobak fortsatt stora hälsoutmaningar

I Europa röker och dricker vi mest i hela världen. Samtidigt visar en ny rapport från WHO att hälsan blivit bättre i regionen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-07
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

När det kommer till alkohol och tobaksrökning ligger Europa dåligt till jämfört med andra världsdelar. Det är nämligen här som vi röker och dricker som allra mest samtidigt som övervikt och fetma har ökat i nästan alla länderna i regionen mellan 2010 och 2014. Det fastlås i rapporten The European health report 2015 som ges ut av WHO:s Europaregion vart tredje år. Det här skriver Läkartidningen.

Syftet med rapporten är att följa upp tidigare hälsoutmaningar för att se om dess mål nåtts. Om de gjort det väljer man att lägga fokus på andra områden som kan behöva insatser. Alkoholmissbruk och tobaksrökning är med andra ord fortsatt stora hälsoutmaningar för Europa.

Förtida dödligheten har minskat

Rapporten visar samtidigt att hälsan i den europeiska regionen trots allt blivit bättre. Bland annat har den förtida dödligheten minskat då man gjort insatser mot diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Målet är en minskning på 1,5 procent per år.

Annons
Annons

WHO kan i sin rapport också konstatera att skillnaderna mellan de europeiska länderna har minskat, bland annat vad gäller barnadödlighet, medellivslängd och arbetslöshet. Trots det finns det fortfarande stora skillnader mellan länderna.

Läs rapporten här (pdf)

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons