Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkohol en stor faktor vid infektionssjukdomar

Annons

Flera av de svåraste infektionssjukdomarna, som tuberkulos, hiv och lunginflammation, sprids och leder till extra många dödsfall på grund av alkohol, enligt en ny rapport. Enligt Karl Ekdahl på EU: s smittskyddsmyndighet ECDC, är det framför allt u-länder som drabbas av förvärrade sjukdomsproblem till följd av alkoholmissbruk.
– Alltså den här rapporten visar ju på att alkoholen spelar en västentligt bidragande roll och pekar på någonting som kanske inte riktigt har kommit fram tidigare. Man har mest sett kopplingen till tuberkulos och hiv ur ett mer generellt fattigdomsperspektiv, säger Karl Ekdahl till Ekot.

Förutom de mer kända hälsoeffekterna, som bland annat skrumplever och cancer, leder alkohol även till spridning av infektionssjukdomar, som tuberkulos, hiv och lunginflammation. I ett land som Nigeria är 30 procent av all tuberkulos hos män kopplad till alkohol. Drickandet kan också relateras till nära 40 procent av sjukdomsbördan för hiv och aids hos kvinnor. Förutom att alkoholmissbruk försämrar immunförsvaret finns det även andra förklaringar till att sjukdomsbördan ökar av alkohol, säger Karl Ekdahl.
– Både tuberkulos och hiv kräver långvarig, ganska tuff medicinering. Att under pågående missbruk klara både medicinering och återbesök och en vanlig sund livsstil som ofta är en förutsättning för att man bättre kan läka ut infektioner, det går inte riktigt ihop.

Annons
Annons

Nu arbetar världshälsoorganisationen på att ta fram en global alkoholstrategi, något som organisationen inte har haft tidigare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.