Äldre kvinnor dricker allt mer alkohol

Alkoholkonsumtionen bland äldre, och främst bland äldre kvinnor, fortsätter att öka. Orsaken tros vara tristess och ensamhet. 


Publicerad den: 2018-11-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Alkoholmissbruk medicinsk översikt
Annons

 Jämför med för tio år sedan, vårdas idag dubbelt så många kvinnor i åldrarna 75-84 år för alkoholrelaterade sjukdomar, enligt siffror från Socialstyrelsen och som P4 Kronoberg tagit del av.

– Därför är det otroligt viktigt att man ställer frågor om alkohol till exempel inom primärvården när man söker för andra saker, säger Charlotta Rehnman Wigstad på Socialstyrelsen till radion.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Kan bero på tristess och ensamhet”

Men vad är orsaken till att äldre kvinnor dricker allt mer alkohol? I en liten enkät som P4 Kronoberg gjorde bland kvinnor på stan svarade många att de trodde att det beror på att många äldre känner sig ensamma.

Annons
Annons

– Det kan ju bero på tristess och ensamhet, att de känner sig oroliga och kanske inte är ute så mycket bland folk, säger en äldre kvinna till radion.

– Åldringarna är betydligt ensammare idag än vad de var tidigare, säger en annan kvinna.

  Källor

 • Sveriges Radio, P4 Kronoberg - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=7084793

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-11-12 20:57 (3 år sen)

  Min erfarenhet och uppfattning är att dessa kvinnor inte levde fullt ut i sin ungdom. De tycker nu att det är inne att vina - märks på pensionärsfester. I synnerhet utanför storstäder.Efterblivet! Å andra sidan kan man väl ta sig ett glas när man inteska upp o jobba eller behöver passa tider! Omodernt tycker jag, 40-talist

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-12 18:14 (3 år sen)

  Det är precis som ni skriver, man blir ensam då man slutar jobba,. Stockholm är en stad där mest ungdomar vistas ute på kvällarna och uteställen fattas och är för dyra för pensionärer. Stämmer nog åxå på andra orter i landet.

  Bor delar av året i Spanien där äldre kvällstid vistas ute lika mycket som ungdomarna, en god blandning