Forum Missbruk och beroende


Orolig för skrumplever/leversvikt samt njursvikt - hjälp sökes

Ledsen för en mycket låååång text men vill berätta detaljer ifall det gör det lättare att hjälpa mig.
Jag har haft perioder de senaste då jag supit ganska hårt. Min senaste riktiga supperiod avslutades i december 2012 eftersom jag började känna av en smärta i leverregionen. Kände mig även något uppsvälld där. Efter en dryg vecka släppte smärtan och jag började dricka igen, inte riktigt lika mycket som tidigare dock. I april 2013 började jag misstänka att något inte stod rätt till. I samband med en i och för sig mycket sansad och trevlig fest där det dracks en hel del öl började jag helt spontant blöda näsblod. Det slutade ganska snabbt men jag blev orolig eftersom jag sällan har näsblod. Valborg samma år bestämde jag mig för att ta ett totalt stopp från alkohol på obestämd tid tills jag var säker på att jag var friskt. Söp rejält i samband med detta och upplevde inga konstigheter efteråt, blev knappt bakfull. Två veckor efteråt fick jag dock en skarp smärta i levertraken en natt och tänkte att levern höll på att lägga av, blev skiträdd. Smärtan släppte dock efter några timmar.
Höll mig helt alkoholfri i 8 månader men undantag för en fest på hösten då en polare fyllde år. Då drack jag rejält och kände inte av några direkta problem eller smärtor efteråt. Under hela hösten upplevde jag dock från och till vaga, molande smärtor i leverregionen och kunde ibland känna mig uppsvälld efter en riktigt stor måltid, dock bara ibland. I januari föll jag för frestelsen en gång till och söp till rejält. Mådde ovanligt bra dagen efter, var inte ens det minsta bakfull. Sex dagar efteråt fick jag dock helt plötsligt näsblod igen, och detta näsblod återkom sedan ett par gånger det närmaste dygnet. Tänkte igen att nu är det ajöss med levern och blev mycket illa till mods. Kände dock ingen smärta i levern.
Har sedan dess med ett par undantag varit helt alkoholfri, senaste gången var i maj. Från och med april började jag känna skumma, molande, värkande smärtor runt levern. I maj repade jag mod och beställde till sist en hälsoundersökning på vårdcentral. Jag har nämligen en sån fruktansvärt läkarskräck så det är inte sant. Är inte alls rädd av mig annars men just sjukhus, provrör, nålar, apparater och vita rockar tycker jag är fruktansvärt obehagligt.
Undersökningen, som ägde rum i juni, bestod av blodtryck, EKG samt blod- och urinprover. Hjärtat var helt i sin ordning, blodtrycket något högt vilken sannolikt berodde på nervositet inför besöket. Urinprovet var tydligen helt perfekt vilket gjorde mig glad och väldigt förvånad. Även de blodprover de analyserade var tydligen helt perfekta, ingen diabetesrisk eller brist på röda blodkroppar. Dock trodde jag att de skulle kolla levervärdena specifikt men det gjorde de tydligen inte, uppfattade jag det som. Jag trodde det ingick i en normal hälsoundersökning. Proverna skickades iväg men jag fick inget samtal eller brev efteråt. De sa att jag skulle få det om proverna ej var bra.
I juli fick jag näsblod igen, visserligen ett väldigt kortvarigt, men nu blev jag riktigt orolig. Har inte haft någon "näsblodsattack" sedan dess men har varit på helspänn så fort något kännts konstigt i näsan. Har från och till upplevt ospecifika och varierande smärtor i leverregionen men de har sällan varit allvarliga och alltid gått över. Dock har de alltid kommit tillbaka efter några dagar.
I slutet av augusti kom nästa smäll. Helt utan anledning har jag ibland kunnat känna skarpa smärtor under vänster revbensbåge, vilket gör mig orolig då det överensstämmer med symptomen på förstorad mjälte, något man kan få i de sena stadierna av skrumplever (har läst allt som går att läsa om skrumplever, trots att det inte gör mig lugnare). Det har dock försvunnit lika plötsligt som det kommit och jag har aldrig haft svårt för att äta, vilket man tydligen brukar ha.
Slutligen har jag under en dryg månads tid haft vaga, stickande smärtor i njurarna, känns det som. Detta gör mig orolig då urinprovet i juni tydligen var helt perfekt. Jag har inte ätit/intagit någon substans som är giftig för njurarna, trots det känner jag av dessa skumma smärtliknande känslor. Kan man få kronisk njursvikt på så kort id? Dessa smärtor försvinner också och har varit helt borta i nästan två veckor innan de återkom nu i fredags kväll. Levern har även den hållit sig lugn den sista tiden men började bråka nu ikväll. Orkar inte med detta längre.
Jag har dock alltid haft god aptit, inga problem med matsmältningen, ingen skum avföring, ingen mörk urin, ingen gul hy/ögonvitor, ingen muskelsvaghet och framförallt har jag aldrig kännt av denna extrema trötthet som ska vara så vanlig vid leversjukdom.
Trots detta oroar jag mig. Ibland tror jag att jag kommer att dö inom ett år. Jag har dock aldrig vågat kolla levern eller njurarna, av rädsla för att få en dödsdom. Det låter löjligt men det är verklighet för mig.
Är det sannolikt att jag har någon form av levercirros och njursvikt? Eller upptakten till det? Tacksam för svar.

HAr själv fått diagnosen levercirros, jag drack otroligt för mycket fram till 2004 sedan har jag druckit vid 5 tillfällen varav den senaste 2008. Våren 2015 tappade jag plötsligt vikt och kontaktade VC som remiterade till först ultraljud sedan magnetkamera eller om ordningen var tvärt om, då konstaterades att jag hade levercirros, men dåvarande behandlande läkare verkar ha vart fullständigt inkompetent svaret om levercirrosen kom endast som ett femradigt brev med oredet skrumplever inom parantes efter levercirros. Jag ringde genast och ville ha en tid, har jobbat totalt 17 år inom vården själv och har även utbildning. Jag vände mig till nätet och fann att Sthlm,s läns landsting hade rutinundersökningar efter denna diagnos, men läkarens första svar var att det finns inget att tala om och jag berättade även att jag ställt in planerna på en Australienresa jag drömt om sedan ungdomen p,g,a diagnosen. På det svarade hon "varför det. Jag försökte sedan vid tre tillfällen boka en tid men hon hänvisade till provtagningar som skulle göras var 3.e månad, jag påtalade Stockholm rutiner vid diagnosen men fick inget gehör. Senhösten 2015 fick jag nog av oro och frågor utan svar så jag remiterade mig själv via vårdguiden till sjukhuset i närorten Mora Lasarett. Där undrade läkaren varför inget gjorts för att utreda orsaken till cirrosen men han tog tag i det och det visade sig jag hade Hepatit C, hur jag smittats må gudarna veta har aldrig vart injicerande missbrukare. Så Mora remiterade mig till Falun och behandling mot Hepatiten kommer att sättas igång nu den 2:a Mars. Läkaren upplyste mig därefter att Dalarnas landsting har samma rutinuppföljningar på diagnosen som Stockholm så en inkompetent läkare har nu orsakat en fördröjning av prosessen på 8 månader, men du måste få till en riktig undersökning och totalt sluta dricka. En levercirros kan man under kontroll leva många år med och är du inom sjukvården så är du satt under lupp, det farliga som kan inträffa är ju tumörbildningar men är du under kontroll så ser dem i regel dessa så tidigt att de går ganska enkelt att behandla med mikrovågor.
Men det viktigaste, sluta dricka en frisk lever åyterhämtar sig väldigt snabbt och bra, men en fylla tar levern åter till senast sämsta status på levern du haft. Ett måttlighetsdrickande är icke aktuellt, det är kort som så har du cirros och fortsätter dricka då dör du ganska snaret. P-A

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons