Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hans tog sig ur sitt alkohol- och drogberoende

Alkoholdrickandet blev allt mer frekvent, från att tidigare endast ha druckit på helgerna började Hans Johansson att ta till flaskan även under veckodagarna. Och tyvärr slutade det inte där. I stället för att trappa ner på alkoholen kompletterades den med illegala droger.
Annons

– Jag började dricka som väldigt ung. Min första fylla hade jag som 14-åring. Jag umgicks med något äldre grabbar som kanske inte var det allra bästa sällskapet. Jag gillar inte att man skyller sitt beteende allt för mycket på sin barndom och uppväxt, men visst tror jag att mitt tidiga alkoholmissbruk delvis berodde på rådande hemförhållanden, berättar Hans Johansson för Netdoktor.

Tillsammans med sin äldre bror växte Hans upp i en familj med en alkoholiserad pappa som i onyktert tillstånd ofta slog och misshandlade båda sönerna och mamman i familjen. När Hans äldre bror introducerade honom för alkohol fick Hans liksom en uppenbarelse att det onda och obehagliga trycket inne i bröstet försvann.

– Jag var ju väldigt ung, och enormt ledsen i själen. Jag skolkade och misskötte mig i skolan, ett riktigt problembarn så att säga. Och saken blev inte bättre då lärarna försökte prata med mina föräldrar, eftersom jag då fick bli varse vilken värdelös unge jag var när mamma och pappa kom hem från utvecklingssamtalet. Man kan sammanfatta mina unga år som ett helvete.

Annons
Annons

Sedan ungefär 15-årsålder festade och drack Hans tillsammans med storebrorsan och hans kompisar ett par gånger i månaden. Men detta till trots lyckas han ta sig igenom skolan och utbildade sig till snickare.

– Av någon mystisk anledning har jag alltid haft en viss fallenhet för att arbeta med händerna och då särskilt snickeri. När jag var färdigutbildad fick jag en del jobb vilket innebar att jag kunde skaffa mig en egen lägenhet och flyttade därmed hemifrån. 

Han berättar att det var en enorm befrielse men samtidigt hade han dåligt samvete över att hans mamma blev kvar i hemmet.

– Mamma var väl inte heller alltid en ängel men hon var ändå kärleksfull, medan pappa misshandlade henne. En liten del av mig önskade att jag kunde ta med mig henne, men samtidigt ville jag inte det heller utan jag ville bara komma därifrån. Jag ville bort, på alla sätt och vis. Och nu när jag bodde ensam kom alkoholen att bli en mycket nära vän, som tröstade mig och tog bort mycket av de otäcka känslor som jag inte ville känna.

Annons
Annons

Trots den ökade alkoholkonsumtionen lyckades Hans att behålla sina jobb och hade därmed en inkomst som gjorde att han klarade sig rätt bra. Men vid 25-årsåldern kom han att få ytterligare utgifter som skulle komma att kosta han dyrt både rent ekonomiskt men som också skulle kunna kosta han livet.

– Jag blev introducerad för amfetamin för första gången när jag var runt 25. Innan dess hade jag testat röka hasch, och det tyckte jag väl var trevligt men det var aldrig någonting som jag egentligen kände något starkt behov av. Men med amfetamin fick jag ökad självkänsla och jag kände mig lycklig, något jag sällan och aldrig annars upplevde.

Efter detta gick det snabbt. Missbruket utvecklades till ett drogberoende, han förlorade sitt jobb och försökte desperat livnära sig på pengar som han fick via socialförvaltningen. Till en början hade knarket positiva effekter men efter ett tag började de avta och ångesten blev en del av Hans vardag.

– I mina desperata försök att tränga undan obehagskänslor, eller känslor överlag, blev jag allt mer en slav under alkoholen och knarket. Någonstans visste jag att hela mitt levnadssätt var dödsdömt, men i ärlighetens namn så visste jag inte om jag ville leva alla gånger, så jag fortsatte i samma spår.

Drygt femton år efter det att han testat amfetamin för första gången gick han in i väggen. Efter att inte ha haft någon kontakt med sin pappa på väldigt många år fick han veta att han hade dött.

– Det kom som ett hårt slag i magen. Min pappa fanns inte mer. Han hade bokstavligen supit sig själv till döds. Det var blandade känslor som infann sig men framför allt kände jag att det var dags att göra någonting. Jag var runt 40 år när jag sökte hjälp för att ta mig ur min misär.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Och detta kom att bli resan till ett friskare liv för Hans. Men det var långt ifrån lätt. Kampen till ett nyktert liv beskriver han som ett bland det svåraste han någonsin gått igenom.

– Många av mina vänner var drog- och alkoholberoende så det var enormt, enormt, svårt att bryta sitt beteende då de flesta i min umgängeskrets fortsatte leva med alkohol och droger i sin vardag. Men som en skänk från ovan började jag träffa en kvinna. En kvinna som haft liknande problem som jag själv men som tagit sig ur sitt beroende. Hon gav mig hopp om att det finns lycka och kärlek i det vanliga livet, även om det var svårt för mig att inse det.

Han fick professionell hjälp och bodde under en period på ett avvänjningshem för att komma till rätta med drogerna. Och allt eftersom tiden gick desto mer lärde han sig att hitta glädjen i livet.

– Jag är så enormt tacksam att det ändå har gått så bra för mig. Jag har varit med om att vänner har dött som en följd av missbruk, och många av mina tidigare kompisar lever i kriminalitet och fullkomlig misär. För att komma till rätta med mina egna problem var jag tvungen att bryta med allt och alla i princip. Om jag inte ville sluta som min pappa var det en nödvändighet att erkänna sig besegrad och börja om på noll.

I dag har Hans Johansson hunnit bli 55 år gammal och sedan ungefär tio år tillbaka lever han tillsammans med den kvinna han träffade under sin rehabilitering.

– Nu har jag varit fri från alkohol och droger i ungefär tio år, något jag är så otroligt glad över. Jag trodde aldrig att detta var möjligt när jag levde mitt i allt, säger Hans och fortsätter.

– Såhär i efterhand kan jag självklart känna en väldigt stor sorg över alla de år som jag bara kastat bort. Jag har inga barn och mina tidigare vänner har jag i princip ingen kontakt med längre eftersom många av de fortfarande lever med droger. Så här med facit i hand är det enda man kan säga till andra: testa aldrig droger! Man vet inte hur man reagerar, det är lättare sagt än gjort att man fastnar och då sitter man där i skiten, bokstavligt talat. Men viktigt att komma ihåg är ändå att det går att ta sig ur ett beroende. Det är bland det absolut svåraste man kan göra men det går, så länge man vågar ta emot hjälp, avslutar Hans.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Stefan 2021-08-26 08:10 (3 år sen)

  Låter som ens eget liv. Har slutat med drogerna för ca 2 år sedan men kämpar fortfarande med alkohol. Va nykter i 5 mån sen tyvärr ett återfall nu nykter i 3 veckor å kämpar på. Skam den som ger sig

 • Avatar Tommy 2021-08-25 18:11 (3 år sen)

  Känner igen mig massor i storyn. Började missbruka alkohol vid ca 11 års ålder, fortsatte med lösningsmedel, hasch och senare amfetamin. Förut har hela min vakna tid kretsat kring droger men träffade en kvinna för sju år sedan och började mitt nyktra jag. Idag mår jag bra och är otroligt tacksam varje dag jag är drogfri.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-27 14:00 (4 år sen)

  Rörande historia. Känner igen mig i massor som skrivs här. ❤️ Även att jag inte har kommit till det nyktra livet ännu.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-20 01:21 (7 år sen)

  Började med amfetamin när jag var 43 o fick en aha upplevelse o det här slutar jag aldrig med.efter 10års missbruk är jag inte redo att sluta skäms inte men trots allt är det olagligt här blivit erbjuden Adhdutredning så att jag kan få drogen legalt undrar bara vad är skillnaden amfetamin är amfetamin vare se jag får den på recept el köper den av någon langare

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:09 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:58 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:07 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:44 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:46 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.

 • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 21:03 (7 år sen)

  Jag blir lika glad varje gång när någon klarat av att bli drogfri. Har själv ett långvarigt missbruk som började med alkohol i 12-års åldern, sen började jag med amfetaminet som 30 åring. Började injecera omgående, och miste allt inom några år. Är idag frivilligt placerad på förstärkt familjehem, och det går åt rätt håll. Finns det någon möjlighet att komma i kontakt med dig, givetvis om det är ok med dig. Har några frågor som bara en drogfri person kan svara på.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons