Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: svår ångest och oro, tvångstankar som bara blir värre, finns det något som kan hjälpa mig orka?

Hej,  är en kvinna på 50 år som har  ätit antidepressiva  mediciner under 15 år, men  inte blivit så  mycket bättre.senast åt jag cymbalta i olika doser ( 60 - 90)men efter 5 år så slutade de fungera, valde då att sluta och äter sen 3 mån.ingen antidepressiv  medicin alls. Efter en fruktansvärd  tid utan medicin tyckte jag att det  började kännas bättre,  har använt yoga, motion, mindfullness,mm. Men de senaste veckorna  har varit rena helvetet! Har konstant ångest och oro, nedstämd  så att jag inte kan göra något  alls och tvångstankarna har ökat jättemycket provat stesolid, men  det  fungerar bara lite och korta stunder. Känner att jag inte  orkar länge till. ( jag medicineras för depression,  och och ångest). Väntar på kbt-behandling, men  det  är  minst 3 månadress väntetid,  orkar inte  vänta så länge.vad kan jag göra? Vilken medicin  skulle kunna  fungera ( provat flera sorters ssri innan cymbaltan) och kan man medicinera samtidigt som  man går i kbt?

Svar:

Hej!
Sista frågan först: ja, man kan medicinera samtidigt som man går i kbt. För många är viss medicin en förutsättning för att ta till sig psykologisk behandling.

Tråkigt att du har det så jobbigt. Är du ordentligt utredd med bred frågeställning, så att man kan fånga upp eventuella neuropsykiatriska problem, bipoläritet, OCD osv? Om inte, tycker jag du ska be om att få en utredning gjort på öppenpsyk kommunalt där du bor. Om det är gjort, verkar det som din behandling inte riktigt fungerar. Det kanske är något annat än antidepressiva och ångestdämpande som behöver sättas in?

Det är svårt att stå på sig och kräva hjälp när man mår dåligt. Har du någon anhörig som kan följa med, ringa folk och sätta olika bollar i rullning? Börja med ett besök hos din husläkare, och diskutera där vad som behöver göras. Gå helst inte dit ensam, utan ha med någon som kan hjälpa dig att prata tydligt och sätta krav.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.