Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Stress och har dåligt minne i vardagen

Hej!
Bakgrund:
Jag var sen med språket som liten och hade försenad utveckling av vänster hjärnhalva. Jag har därför svårare att koncentrera mig vid inlärning med individer runt omkring. Mitt problem kom egentligen efter att jag började plugga på högskola och jag kopplar det själv till stress. 

Jag studerar idag på högskola där jag har hamnat i en studiegrupp där jag har accepterat att jag alltid ska göra det tunga lastet för att vi ska ligga i fas. (Ett år kvar på studierna och ert svar behöver inte inkludera att detta ska ändras då vi ändå klarar gruppmomenten elegant.) Detta kan jag inte komma ifrån. Det tar längre tid än vad det hade gjort om jag suttit själv, samtidigt som det ofta känns som att jag textmässigt gör mer än 75 procent av arbetet. Vi klarar grupparbeten men jag klarar ungefär hälften av tentorna, och har hälften kvar över sommaren. (Tentor jag ändå känner att jag kan klara)

Under studietiden på skoldagarna känner jag inte att jag kan vara social, utan då är det fullt fokus med studierna som gäller för mig. Efter skoltid har jag däremot ett socialt liv. Stressen över att hinna gör att jag konstant går på högvarv. 

Stressen inför att klara tentor gör att jag inte kan slappna av under studieåren. (Känner mig stressad så fort jag är ledig från plugget) På sommaren är jag inte sjukskriven, men tar ändå helt ledigt två veckor och jobbar deltid under sommaren. Jag har omtentor som jag inte aktivit tänker på som ett stressmoment, utan pluggar sporatiskt på dem (även om jag vet att det är det som ligger som grund för stressen).

Problem: Jag kommer inte ihåg saker. Jag glömmer vad jag gjorde i helgen, jag glömde vad jag gjorde igår. Senast idag glömde jag namnet på hon jag dejtade i tre månader för mindre än ett halvår sen (som jag gjorde slut med, hon är inte en del av mitt liv längre).  Jag spelade frisbeegolf - När jag gick till stället jag hade kastat till, bytte jag frisbee och glömde den jag hade kastat med innan på platsen så vi fick gå tillbaka. Inte bara en gång, utan två. Jag råkar lägga ner en annan klasskamrats skolmaterial i min väska etc. Listan är lång!!! 

Jag vet inte om det har någon korrelation, men jag kan tillägga att jag dricker betydligt mindre alkohol (vilket gör mig mindre stressad) under sommaren när jag inte "lever studentlivet". Jag känner att alkoholen gör mig mindre tankspridd och gör att jag "kommer på vad jag kan prata om utanför ramarna som har med jobb/plugget att göra". Jag har inte social fobi men sedan jag började plugga har stressen gjort att jag inte direkt kan "vara killen med roliga och intressanta samtalsämnen utan alkoholen". Alkoholen är den enda gången jag helt släpper plugget och stressen, även om internettest visar att jag inte är beroende. Jag känner inte heller idag att jag "under sommaren måste dricka alkohol". Jag gör det för att många aktiviteter som student kretsar kring alkohol. 

Mina försök: Jag har försökt att skriva ner mina misstag så jag lättare ska kunna tänka proaktivt nästa gång. Jag försöker också tänka proaktivt, men det är när jag slappnar av och bara är istället för att fokusera på "här och nu" fullt ut som misstagen uppstår. Nya situationer, nya problem. 

Kanske inte det mest strukturerade och kortfattande informationen, men jag vill ge en så bred bild av mitt problem som möjligt. Tack på förhand!

Svar:

Hej!
Kort svar på en lång fråga: Gå till din husläkare och berätta om detta. Begära en utredning av eventuella kognitiva svårigheter, så du får fakta på bordet om hur din hjärna fungerar. Sen sätter ni tillsammans in rätt åtgärd.

Nu tänker jag att du spekulerar i vad detta beror på, blir orolig, rädd och stressad - och det förvärrar problemen markant. Fakta på bordet om vad du har att förhålla dig till - good or bad - är enda sättet.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.