Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Stress

Hej jag är en tjej på 31 år gravid i vecka 32 haft lite relationsproblem sista 2 veckor och äter dåligt sover dåligt, får panikångest attacker varav deg trycker i bröstkorgen , kan inte sitta still ibland gråter , vet inte vad jag ska ta mig till riktigt , hur påverkar detta bebisen min :( mvh A

Svar:

Hej!

Grattis till graviditeten och den kommande bebisen!

När man är gravid får man en massa olika hormonpåslag som gör att man kan bli lite mer känslig än man annars är, och det gör att man reagerar starkare på olika påfrestningar. Det är bra, för man ska ju försöka att leva lugnt och harmoniskt när man är gravid - men det betyder inte att det är farligt att vara orolig, rädd eller ledsen under graviditeten. Du vet, många ställen i världen är det otroligt svårt att leva, men det betyder inte att deras bebisar skadas för att mammorna är rädda och ledsna. Om man inte äter ordentligt, dricker alkohol, tar droger, röker osv blir bebisen påverkat och skadat. Så sätt in åtgärder på att äta bra - små mål och ofta om du inte klarar av något annat.

Relationsproblem under graviditeten är inte så ovanligt, det är en stor omställning för båda att bli förälder. Om det är omställningen som skapar de största problemen, behöver ni ha fokus på det och stötta varandra i stället för att bråka. Om det är problem i relationen som var där även innan graviditeten, behöver ni ta tag i dom på ett vuxet sätt nu när ni har en liten individ att ta hänsyn till och ansvar för. På din MVC har de hjälp att ge er, jag tycker du ska ta kontakt med dom och berätta om hur du har det.

Jag tror att du mår dåligt primärt för att du inte vet hur du ska hantera din situation. Det skapar nya ångesttankar och sen är du i full gång att jobba på dig panikångest. Så ring ditt MVC och be om att få ett samtal med någon där som kan hjälpa dig att sortera i dina tankar och känslor.

Din bebis kommer klara sig fint, men du behöver skydda den från mamma och pappas relationsproblem när den väl kommer ut. Så jobba på det!

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons