Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Rastlös

jag är en kvinna nyss fyllda 67 år och pensionär sedan maj månad 2014. Känner mig väldigt rastlös trots att jag har tusen järn i elden. Omgivningen har åsikter om mig och säger att jag har bl a "hela alfabetet" för jag engagerar mig i mycket. De tycker att jag är kreativ och på mycket. Jag har lätt att "få med mig" folk på mina ideer. Tycker så mycket är roligt och gillar att ha mycket på gång. Allt detta borde inte vara något problem, men jag har väldigt svårt att sitta still och har sömnsvårigheter. Vaknar flera gånger på natten. Hjärnan går för fullt på natten, kommer på nya ideér, känns som det är onödigt att sova.

Gillar att ha många saker på gång samtidigt. Jag följföljer alltid mina ideér och slutför alltid. 

Jag måste ha något för händerna, sy sticka mm framför TV:n ren terapi för annars somnar jag  och det vill jag inte för då sover jag ännu sämre. Som pensionär har jag ännu mera tid så jag tänker ska jag börja ta lugnade medicin? När jag jobbade så var detta inget problem men nu när jag är pensionär och har mer tid så har rastlösheten ökat. Ska jag söka läkare och be om nåt lugnade. Psykoterapi? Tacksam för svar. 

Svar:

Hej!

Du beskriver något som för många skulle vara rena drömmen - att som pensionär ha spring i benen och stor lust att hålla i gång med ditt och datt. Dock förstår jag att det du beskriver är mer än att du är aktiv, det är som att du alltid har i högsta växel och inte kan riktigt lugna ned dig.

Jag tycker du ska gå till läkare och be om att man utreder olika alternativa hypoteser till varför du känner som du gör. Det kan vara hormonellt, neuropsykiatriskt, psykologiskt - ja, som du förstår kan man baserat på den information du ger i mailet tänka sig många olika orsaker. Lugnande tycker jag dock är ett mycket dåligt alternativ.

Många som blir pensionärer efter ett aktivt yrkesliv kan bli reellt understimulerad av att inte ha ett jobb att gå till, och ersätter då jobb med aktiviteter som gör att man känner sig behövd och till nytta. Dessutom kan kontrasten från den sociala stimulansen man får på jobbet till ett mer ensamt liv om man lever själv vara svår att hantera. Nu vet inte jag om just du lever ensam, eller om du känner dig ensam även om du lever med andra, men sånt kan göra att man blir deprimerad och i syfte av att fly från den känslan fyller man tiden med en massa aktiviteter som gör att man slutligen blir överstimulerad i stället.

För att utreda vad som är orsak och verkan i just ditt fall, tycker jag att du ska börja med att besöka din husläkare. Förklara din situation, både fysisk, psykologiskt och socialt, och få en grundlig medicinsk genomgång för att utesluta eventuella sjukdommar. Begära även samtalskontakt för att få hjälp med balans i livet och träning i avslappning.

Att du har mycket driv och fart ska du njuta av, och det förtjänar du efter ett helt yrkesliv!

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.