Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Psykolog

Vi har en medelålders son som är spelberoende!Han har spelat bort firma hus stuga o sambo.Nu är han sjukskriven,o pengar han får gå till spel,eftersom han bor långt från oss så har vi svårt att se till så han får mat,vi åker då o då ner med mat kan inte ge han pengar.Har bett han komma hem o hälsa på men det vägrar han att göra han ska sitta o spela på daton där har han sina vänner säger han.Han har tidigare varit en arbetsnarkoman alldrig haft svårt att jobba.Vi är helt hjälplösa vet inte vad man kan göra,Sos upplever vi att dom inte gör något för han,har pratat med chefen för sos att han kanske skulle få komma för spelberoende men dom vill skicka han till alkolist hem.Vi var ner några dagar till han o då var jag o köpte en flaska vin som vi delade på 3,men tog inte med den tomma flaskan så då påstog dom att han var alkolist.Vad ska vi göra för att få han att fungera?

Svar:

Hej!
Först din fråga: ni kan inte göra något för att få honom fungera. Han måste göra det själv. Däremot måste ni sluta vara "medberoende" och underlätta för honom att fortsätta sitt destruktiva beteende. Ni ska inte åka till honom och ge honom mat, om han är hungrig och inte har mat får han i värsta fall ringa och fråga om han får komma till er. Han måste ta ansvar, och konsekvenserna av det han gör.

Jag förstår att det är svårt när det gäller ens barn, det spelar ingen roll hur gamla de är. Men tyvärr är det nog så att ni är en del av problemet - men ni behöver bli en del av lösningen.

Att köpa vin till en alkoholist verkar ju inte så bra, även om ni inte tycker att det är rätt. Jag tänker att er son är bra på att ljuga, och kan få er att tro rätt så mycket. Det är svårare att lura professionella, som även har hört alla lögner i boken flera gånger förut. Om de säger att han har alkoholproblem kan ni nog lugnt utgå ifrån att det är så det är.

Det är en fruktansvärt tragisk historia du berättar om. Ni som föräldrar måste dock "rädda" er själva och inte gå under i samma veva som honom. Ta reellt avstånd, låt honom få stå för sina handlingar och stötta honom i sitt tillfrisknande - inte i sitt destruktiva beteende.

Lycka till!
Hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »