Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Psykiskt sjuk eller vad är det här ?

Hej! jag och min lillebror har det väldigt jobbigt just nu pga att vår pappa håller på gör så att vi ska må dålig.  Han försöker få vår mamma att må dåligt och trycka ner henne till botten. Han gjorde så att han inte pratade med mig i ett halv år. Och han gör många saker. Vissa tolkar det som han psykist misshandlar oss. Men jag undrar då om han kan ha nån sjukdom kanske eller vad det kan va? 

Svar:

Hej!

Det är helt omöjligt för mig att spekulera i vad som gör att din pappa inte är snäll mot dig, din bror och din mamma. Men det är inte det viktiga heller, utan det viktiga är att det får en slut och att ni kan skydda er.

Att inte prata med sin son på ett halvår är helt klart psykisk misshandel. Det finns inget annat sätt att beskriva det. Och trycka ned någon med ord är självklart också det. Jag tror ni tre behöver prata med varandra om vad ni är med om, när pappa inte är där. Tillsammans kan ni hitta styrka att inte acceptera hans beteende mer. Ni behöver kanske hjälp utifrån, och då tycker jag första lämpliga kontakt är att gå till vårdcentralen och prata med husläkaren och se vad de kan hjälpa med av till exempel samtalsstöd för er tre.

Som psykolog skulle mitt fokus vara er tre - inte er pappa. Det är vanligt i familjer att den aggressiva ska förstås och hjälpas att sluta, för ofta berättar misshandlaren för sina offer att det är deras skuld. Men det är inte sant, din pappa har ansvar för sig själv. Men det har även ni övriga, och även om ni är nedbrutna för tillfället kan ni säkert klara att ta små steg mot att hitta styrka att skydda er.

Först vill jag att ni ska prata med varandra, många gånger så att ni tillsammans har en gemensam bild av vad som pågår i familjen. När det känns som ni orkar, ta kontakt med någon utanför familjen som kan stödja och hjälpa er tre.

Fokusera på dig själv och ditt ansvar för ditt liv - och hjälp din bror och mamma att göra det samma. Du har tagit kontakt med mig här, det säger en massa om dina resurser!

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »