Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Negativa tankar

Hej!

Jag tänker ofta negativa tankar, grubblar med det, svårt och vara i nuet ofta. Blir lätt stressad som person.

Hur kan jag förbätra det?

Svar:

Hej!
Negativa tankar och stress hör ihop. När man är stressad är det lätt att hamna i negativa tankemönster, både för att känslorna får ta över styrningen av hjärnans funktion - men även för att man blir sliten av stress i långa perioder. Det är mer energikrävande för hjärnan att tänka positivt än negativt, därför hamnar man ofta i det spåret när man är sliten.

Därför är det viktigt att göra saker man känner sig pigg och glad av, och det är ju mycket individuellt. För min del kan det vara goda relationer, träna och göra kul grejer på jobbet. Om jag då inte har god kontakt med mina kära, inte hinner träna och har tråkigt på jobbet blir inte livet så kul. Då är det lätt att komma i en negativ spiral och bli deppig och passiv, vilket inte gör att jag kanske inte orkar träna exempelvis.

Så för att komma ut ur dina grublerier och negativa tankar, försök se vad du gillar att göra och gör mer av det. De flesta tror att lösningen är att sluta med vissa saker - men det är tvärt om. Börja göra bra saker, så trycker du ut mycket av de beteenden som drar ned dig. Du får helt enkelt inte lika gott om tid att ägna dig åt grublerier till exempel.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne