Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: När bör man ta antidepressiva?

Hej , jag är en tjej på 17 år. Jag tror att jag lider av deprission. Oftast är jag nedstämd i bara ett par dagar, men det kan uppgå till hela veckor då jag inte har någon energi för någonting och känner mig deprimerad och har ångest. Däremot kan det gå veckor då jag inte har några problem alls. Oftast händer det kanske 1 gång i månaden i snitt. Jag har redan pratat med kuratorer, men känner inte att det hjälper förutom för stunden. Oftast kan jag inte heller förklara varför jag känner mig nedstämd. Jag har därför funderat på antidepressiva läkemdel, men då är min fråga; Hur deprimerad måste man vara för att det är nödvändigt/hjälper att ta antideprissiva läkemedel?

Svar:

Hej!
Tråkigt att du känner dig nere och orolig i perioder. Dock är det inte alls ovanligt när man är i slutet av tonåren, det är mycket att förhålla sig till mht utbildning, kompisar, det kommande vuxenlivet, kanske konflikter med familjen osv. Dessutom har man hormonella förändringar som gör att man kanske inte riktigt känner sig på topp hela tiden.

Att sätta in behandling är något man gör om problemen påverkar ens förmåga att klara sitt liv. Om du inte klarar studierna på grund av depressiva perioder, eller att du undviker att vara med kompisar osv. Om du kan klara dessa saker, hoppas jag din läkare är försiktig med att skriva ut antidepressiva. Men om du inte klarar det, är antidepressiva bra för att få en tonåring in i ett bra mönster och upp på banan.

Det bästa är dock att utreda på riktigt varför du får dessa depressiva episoderna, och se hur dina hormonnivåer ser ut och övriga kringfaktorer som familj, vänner och skola. Jag tycker du ska gå till din husläkare och säga att du vill ha en utredning av detta, för att du som en ung kvinna ska inte ha sånna hinder på din väg genom tonåren och in i vuxenlivet.

Ett snabbt tips bara: när du känner dig nedstämd, bli inte passiv. Utan gör allt du ska även om det tar emot. Träna och var med kompisar, gå i skolan - då går det fortare över, även om det är kämpigt att ta sig dit.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons