Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Kan man få en stödperson/kontaktperson?

Hej! 

Jag undrar om man kan få någon form av "stödperson" eller liknande när man mår dåligt? 
Jag känner just nu att mitt liv är skit och jag klarar inte av att ta mig ur det själv. Jag behöver någon som kan stötta och hjälpa mig på vägen. Och tyvärr har jag ingen i min omgivning som kan göra det. 

Jag har flera problem som jag måste ta itu med. så att bara gå till en psykolog eller liknande kommer inte hjälpa mig. 
har tidigare i mitt liv gått till en kurator och det hjälpte då. Men idags lägen är de så jävla mycket att ta tag i, jag vet inte var jag ska börja eller hur jag ska få hjälp och jag känner hur jag faller längre och längre ner. Orkar helt enkelt inte ta igenom mig detta själv

Svar:

Hej!
Börja med att gå till din husläkare och be om samtalsstöd. Ofta får man det en gång i veckan under en period. Meningen är att man ska få hjälp med igångsättning av olika aktiviteter som för ditt liv framåt. Men ansvaret ska fortfarande ligga på dig.

Ett sätt att ta det ansvaret är att börja sortera i vad du har för problem. Skriv en lista, sortera i olika kategorier, prioritera, osv. På det sättet blir det mer strukturerad och enklare att ta tag i. För många blir det bara som en stor massa som är diffus, och då blir det bara en generell känsla av dålighet runt allt.

Du känner att du faller längre och längre ner. Då är det absolut dax att börja ta tag i det. Du skriver även att du inte orkar ta dig genom det själv. Det är få som klarar sig genom livet själv, och särskilt när man har problem. Så det är ju helt rimligt att du behöver stöd. Familj, vänner, kuratorer, psykologer - det finns många personer som kan representera det stöd du behöver. Men jag tycker ju att om stödet du behöver är stort, är det bäst med en professionell för att man inte tär för mycket på familjerelationerna och i en professionell relation handlar det bara om dig. Dessutom är risken mindre för att den lekman som stödjer dig blir ett "hjälp-jag", som på sikt hindrar dig i att bli självständig, stark och glad.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons