Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Hypokondrisk

Jag har vart hes och hostig med både torrhosta och slemhosta i flera månader. Min husläkare säger bara att jag ska återkomma om det inte går över och jag är ganska hypokondrisk av mig och tror att jag drabbats av något farligt. Cancer är min allra största rädsla och trots det har jag rökt i några år. Jag vet att lungcancer är högst otänkbart hos mig som bara är 18 år, men jag är så rädd så jag knappt kan koncentrera mig på annat och min doktor bara avfärdar mig hela tiden. Nu låter jag bli att fråga min doktor för jag får ändå bara samma svar, istället frågar jag här för att jag vill veta hur jag kan bli av med min hemska fobi och rädsla. Något tips?

Svar:

Hej! Du är 18 år och röker. Det är ju helt onödigt. Särskild när du är rädd för att bli sjuk. Jag tror att de som röker och är rädda har mycket större risk för att faktiskt bli sjuka i framtiden än de som röker utan rädsla. Detta har jag absolut ingen forskning som stödjer, men det låter sannolikt - och är framförallt ett argument för att just du ska sluta röka. Hur ser ditt liv ut i övrigt? Kan det vara så att din rädsla är en allmän rädsla för att växa upp, som du hänger upp på sjukdomar? Många unga - fler än du någonsin kan tro - har ångestproblem just i slutet av gymnasiet och åren direkt efter. Det är ju en otäck tid, man får helt nya krav och förväntningar på sig och man vet inte om man kommer klara allt. Det finns säkert många du kan prata med om sådana tankar, kurator i skolan, läkaren, dina föräldrar, äldre syskon, äldre vänner osv. Du kommer känna dig mycket lättare om du får bort en massa stress som ligger och skaver - du kanske även får lust att sluta röka? ) Lycka till! Med vänliga hälsningar /Anne

Mer om att sluta röka finns här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.