Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Humörsvängningar, glömsk och bitter...

Ja, nu börjar det väl kanske bli dags att ta tag i det här i någon form åtminstonde.

Hej, är en kille på blyga 26vintrar och har väldiga problem med humöret, kan bli arg och irriterad över småsaker men kan inte rå för det. Med samma hastighet ilskan kommer kan den lika snabbt försvinna och bara bli ett buzz i bakgrunden. Folk i min närhet säger dom blir rädda för mig när det händer, men har iaf aldrig agerat fysiskt gentemot någon annan i min ilska, så det är ju ett plus iaf!

Har även ett fruktansvärt dåligt kortminne, kan gå ned till affären och inte ha den blekaste aning vad jag skulle köpa, eller när man öppnar ett skåp hemma för man skulle ta fram något men vet inte vad det var. Händer med allt, hela tiden känns det som....

Och som rubriken med ger hint om så är jag väldigt bitter och har svårt att ibland hitta något att va glad över, nu är det ju inte bättre med att min sambo lämnar mig idag efter förhållande på sex år nästan, men är väl kanske därför jag sträcker ut en hand. För jag vill verkligen inte hon ska lämna mig.. Vi har bara djur tillsammans så är väl tur det..

Så min fråga... Vet jag inte riktigt.. Bör jag kanske söka upp en psykolog att prata med? Vet inte hur jag ska gå tillväga med något och är ju inte bättre av att man tycker det är enormt psykiskt svårt sätta mig ner och prata med främlingar, även över telefon..

tips? något?

Svar:

Hej!
Problem med ilska är inte ovanligt, och kan ha med olika faktorer att göra. Det kan vara stress, depression, ångest eller något neuropsykiatriskt handikap. Det är däremot viktigt för dig och de som är nära dig att du tar ansvar för detta, och reder ut varför du reagerar och agerar som du gör. '

Börja med att gå till din husläkare, som inte bara kan ge dig råd om vad du kan göra, men som även kan skicka remiss för utredning, psykologsamtal eller vad ni kommer överens om är en bra åtgärd.

Vi behöver alla ta ansvar för oss själva och våra beteenden. Om du visar din omgivning att du tar dina ilskeproblem på allvar, kommer du få mer förståelse och empati.

 

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.