Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Har Fibromyalgi/panikångest och provat Cipramil, Mirtazapin och KBT. Finns det någon ljusning?

Jag har ätit Cipramil sedan 02 alltså i 12 år utan att bli bra, har även provat andra mediciner som Mirtazapin t ex med den biverkan att att jag fick ett otroligt sockersug och gick upp i vikt. Har gått på KBT o.s.v. men ingenting hjälper. Nu är jag 67 år och vill må bra. Har panikångest imellanåt det riktigt sköljer över hela kroppen blir darrig osv. sover dåligt vaknar och kan inte somna om med den påföjlden att nästa dag går jag som en zombi.

Kan tillägga att jag har Fibromyalgi . Finna det någon ljusning för mig eller jag ska leva så resten av livet.

Trött Österlentant

Svar:

Hej!
Jag tycker det låter länge att ta samma antidepressiva utan full effekt. Du ska kanske göra ett omtag där med din läkare, det har ju kommit nya generationer medicin som kanske du skulle testa? Det är ju inte så kul att gå upp i vikt av medicinen, men samtidigt kanske några kilo för mycket kan vara värt det om livskvaliteten rent generellt blir bättre?

Panikångest är ju inte roligt. Det är starka känslor som skrämmer och gör en utmattad. Det gör i sin tur att man blir rädd för att få nya panikattacker, vilket gör att man känner efter om signalerna kommer - vilket gör en hypersensitiv, och när man känner igen symtomen går man snabbt in i ett nytt panikångestskov. Många som har panikångest är hjälpt av att bara lära sig om hur de uppstår, vad som händer fysiologiskt och psykologiskt, hur de vidmakthålls och vad man kan göra för att vara mindre benegen att få panikångest. Så läsa en bok om panikångest är ju en bra början. Gå till en KBT-utbildad psykolog som kan detta med panik är också jättebra. Så när det gäller paniken finns det absolut ljusning!

Fibromyalgi har jag tyvärr inte kompetens att kommentera, så det får du ta med din läkare.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »