Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Gynekomasti - Smärta och skamkänslor

Hej! 

Som rubriken lyder, lider jag av smärta och skamkänslor/ångest tack vare att jag har gynekomasti. Jag har haft verk i mitt högra bröst i flera år. Själva gynekokmastin har jag upplevt sedan början av puberteten, sedan att jag var 11 år. Idag är jag 17 år (18 i sommar).

Jag har kontaktat läkaren, jag har tagit blodprov, och läkaren konstanterade att jag inte hade något särskilt farligt, och att jag inte har "riktig" gynekomasti, för då måste jag har riktiga hängtuttar enligt honom (han visade verkligen skrämmande bilder). Men man måste inte ha högsta och värsta graden av gynekomasti, för att ha det. Jag har inte en mild grad av det heller. Jag har läst på forum här någotnstans en kille som fick dem bortopererade, fastän att han hade mildare grad av gynekomasti, med bilder på före och efter (här i Sverige). 

Problemet är den att jag vet att jag har gynekomasti, och att den inte är av en mild grad, då båda mina bröstvårtor är rejält puffade, speciellt den högra som både är större gör ont. De putar ut också. Smärtan märks oftast och merst på kvällarna, och jag kan inte sova på höger sida, då det gör för ont om kvällarna. Jag har gått på tabletter mot inflammation, utan att det hjälpt alls. Först på en dos av 3 tabletter/dag 250 mg, sedan 2 tabletter/dag på 500 mg styck. 

Som sagt, problemet är inte endast att jag har ont i brösten, utan att jag även skäms över dem något oerhört mycket. Jag har gått ner nästan 10 kg på sistone, från 76 kg till 67, under sommaren främst, med hopp om att de kanske skulle vara mindre synliga. Istället blev det bara värre, då mindre fett omger dem, så de framhävs mer. Jag vet inte vad jag ska göra, jag mår skit utav dem.

Jag har ångest och skäms över det; i skolan har jag alltid på mig jacka inomhus, just för att dölja dem, går runt med krökt rygg, osv. De framhävs väldigt tydligt när jag har på mig t-shirt, tröjor, och ofta till och med koftor. Jag avskyr att lämna hemmet överhuvudtaget, och jag orkar inte mer. Jag känner att jag bara vill skära av dem, de ger mig depression. 

Finns det något jag kan göra åt smärtan i högre bröstet? Det gör jätteont när jag rör på den på ett vist sätt på körteln under. Hur kan man få bort gynekomasti? 

Tack så mycket snälla för svar på förhand!

Svar:

Hej!

Tack för din fråga om gynekomasti. Detta är ett problem som drabbar fler killar än man tror, därför är det bra att du lyfter frågan här.

Det är vanligt som du beskriver att problemet blir tydligare om man går ned i vikt. Det är också vanligt att problemet blir större om man ökar bröstmuskelvolymen med styrketräning. Har man allvarlig gynekomasti, vilket vill säga att brösten hänger ned med ett veck på undersidan, kan man operera med fettsugning och bröstreduktion som landstinget betalar. Om man inte har lika allvarliga problem, kan man söka privat på exempelvis plastikkirurgiska sjukhus. Då betalar man själv, och man får förhålla sig till om man tycker det är värt pengarna.

När man är så fokuserat på en del av sitt utseende som du självklart är med detta, förstorar man ofta upp hur andra tänker om detta. Du har inte valt att ha detta problemet, du kan inte förhindra det, eller på något sätt göra något åt det. Du är drabbat, precis som någon som har diabetes eller födelsemärke i ansiktet eller vad som helst.

Det finns specialister på gynekomasti, jag tycker du ska ta kontakt med en sånn. De är ofta privata plastikkirurger, och det kan vara att bara ett samtal kan ge dig lite mer hjälp i hur du kan förhålla dig till detta. Sen är det bra om du får lite samtalsstöd för att jobba med din självbild och identitet, så du inte känner det så belastande. Det kan du kanske få i skolan eller via vårdcentralen.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne