Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Gå in i väggen

Hej,

Under det senaste året har jag varit med om mycket jobbigt i mitt liv.

Förra våren separerade jag och min kille efter många tuffa månader och mitt jobb är väldigt stressigt och krävande.

I höstas började jag känna att jag inte orkade mer. Knappt gå ur sängen.. Nu är det så att det har inte blivit bättre som man tänker...

Jag vaknar på nätterna och hjärtat rusar, ont i magen alltid och gråter mig till sömns.

Jag vet inte var jag ska vända mig eller göra så tänkte ni kanske kunde hjälpa mig.

 

Tack på förhand.

Svar:

Hej!
Livet kan vara överväldigande för oss alla iblant. När det händer många stressfyllda grejer under kort tid, hinner vi inte riktigt med och kraven blir för stora. Då kan man få problem att hantera livets enklaste grejer, som att gå upp ur sängen och fixa allt med jobbet.

Många gånger kan vi också tycka att man ska hämta sig fortare än man klarar. Då blir man otålig, och sen börjar man nedvärdera sig själv - och det hjälper ju inte på orken, förmågan att klara livet osv.

Jag tycker du ska läsa på om stress, hur kroppen reagerar på stress och hur psyket och kroppsliga reaktioner hör ihop. Då ser du att det som händer dig är helt normalt när man är i en "onormal" situation. Det i sig själv kan göra att du inte reagerar så starkt på att du är orolig, och hjärtat kanske lugnar ned sig och du sover bättre.

Gråt är något som många tycker är det ultimata symtomet på att man mår dålig. Det tycker inte jag. Att du gråter dig till sömns är bra om du har hög grad av inre stress. Det gör att den släpper lite, och du kan slappna av. Så gråta på, och tänk att du reagerar helt normalt på en tuff livssituation. Du är stark och har klarat dig så långt. Du kommer klara dig även i fortsättningen! Jag tror på dig!

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.