Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: flygrädd

Hej mitt namn är Vladimir och är väldigt flygrädd har varit det dom närmaste 5åren.Har inte lyckats och dämpa rädslan alls har fått använda tabletter mot det och det har funkat sådär. Jag vill gärna få bort den rädslan för att jag tycker det är jobbigt mitt hjärta sitter i halsen bara jag tänker på flygplan och kan ej sova många veckor innan jag ska flyga. Mår jätte dåligt av det ,det är tråkigt att min familj ska behöva lida av det också. Finns det någon hjälp till min rädsla.

Svar:

Hej Vladimir!

Vad tråkigt att du är flygrädd - men vad bra att du är less på det! Det är ju första steget att ta tag i problemet och hålla i att jobba på en lösning.

Flygrädsla är en fobi, det vill säga en överdriven rädsla för något som inte är rationellt. Fobier kan man få av en plötslig skrämmande händelse eller av mer långvariga skrämmande tankar om det man är rädd för. I båda fallen är det det s k limbiska systemet i hjärnan, och då särskilt rädslecentret amygdala, som har blivit "retad" och lite extra känslig för vissa stimuli. Det är det som händer när du tänker på flygplan. Då aktiveras amygdala och ditt limbiska system, och du upplever en rädslereaktion som känns helt rationell och verklig. Det att det känns som att det är verkligt är en stor del i det fobiska, det vill säga att man gör något som är irrationellt rationellt.

När man jobbar med fobier, börjar man med att prata om just det rationella och irrationella. När det är pratat klart om, börjar man med att gå genom de fobiska tankarna och vad man är rädd för. Sen sorterar man det i fallande skala, så man får en hierarki av rädslor runt det att åka flygplan. Det är för de flesta värst att tänka att man störtar och dör, men samtidigt kan många vara jätterädda för okända ljud, lukter och annat som känns osäkert. Det är ju självklart så att ingen med flygfobi har varit med om att flygplanet störtar och alla dör. Men bara fantasin om det, "filmen" man ser i sitt huvud om det och att det återupprepas en miljon gånger gör att man traumatiserar sig själv igen och igen och igen.

I behandlingen behöver man bli exponerad för det man är rädd för i en lugn takt, så att man hela tiden är med och känner att rädslan är hyfsad under kontroll. Ingen som fobibehandlas behöver utstå tvång eller på annat sätt bli traumatiserade, det är fullständigt meningslöst och skapar bara mer rädsla - självklart.

Slutligen i en flygfobi-behandling, åker man flygplan någonstans och känner att det är helt ok. Då gäller det att man fortsätter att hålla i den goda trenden med att dels inte återväcka de fobiska tankarna med att låta fantasien köra med en, och att tänka att det att flyga är helt normalt och faktiskt ofarligt.

Flygbolag har mycket att vinna på att folk inte är rädda för att flyga, så många bolag har fobibehandlingar. Annars kan man gå privat till en bra KBT-psykolog som kan detta med fobier och speciellt flygfobi. Googla och ta kontakt. Du ska inte behöva att ha det så här! Det är en naturlig del av ett modernt liv att man flyger då och då - låt inte din irrationella rädsla styra ditt liv.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »