Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Destruktiva beroenden.

Hej. Jag vet inte riktigt hur jag skall förklara mitt problem. Men jag har väldigt enkelt för att fastna i ett destruktivt levnadssätt och beroenden oavsett genre. Jag flyr till respektive beroende för att känna eufori. Jag kan spela spel för pengar för att känna ro, Dricka mycket alkohol för att känna mig rogiven och lugn, Tvångsäta för att känna korta lyckostunder. Jag försöker att alltid hålla humöret uppe så mycket jag kan när jag är med folk, Försöker att känna mig så normal som möjligt. Att spendera en hundring på en spelmaskin "Vafan det gör vi allihopa" (Vad de inte vet är att jag går hem och spelar för 500 till), Att dricka lite alkohol på krogen "Är ju inte så farligt, Det gör vi med" (Vad de inte vet är att jag går hem och dricker en flaska till). Att käka en hamburgare "gör ju vem som helst på bakfyllan" (Vad dem inte vet är att jag går hem och äter ett par hamburgare till).'

Det spelar ingen roll vilken slags värld jag kan leta mig till. Jag har i hela mitt äldre liv försökt hålla mig ifrån tunga droger och även lyckats med det. Jag har ett väldigt stort fokus och är oemotståndlig med rätt motivation. Jag lyckas helt enkelt alldeles för sällan att ta mig till en punkt där jag kan känna mig nöjd.

Jag läste på internet att det finns medicin (anti depressiva) tabletter mot problem som tvångsbeteende osv. Är detta lösningen för mig eller hur bör jag tackla mitt problem? För jag vägrar att lägga mig platt, Jag ska resa mig om och om igen. Men motivationen finns inte där när den behövs!

MVH

Svar:

Hej!
Något som slår mig när jag läser ditt inlägg är att det är mycket du gör som "folk" inte vet. Att ha ett "hemligt" liv som ingen ska veta något om är enormt tufft att upprätthålla, och skapar en stor stress. Som du förstår blir den strategin du har för att hantera stress otroligt stressande. Du får en lättnad i stunden, men på bara lite sikt blir du mer stressad än du var tidigare för varje gång du dricker mer, spelar mer eller äter mer.

Det finns många teorier runt missbruk - vad som orsaker missbruk och hur man kommer till rätta med det. Jag tycker det låter som du har en grundstress i ditt liv som du "medicinerar" mot på olika sätt. Det är inte det samma som tvångssyndrom eller OCD - obsessive compulsive disorder - det gäller att inte blanda ihop begreppen. Vad som ligger bakom din grundstress kan inte jag säga något om, men det är klart att det kan vara en depression eller ångestproblematik - eller båda - som kan behandlas med antidepressiva. Men oavsett tänker jag att det är du som måste bli kompetent på att hantera dig själv och dina impulser, och där kan psykoterapi hjälpa dig.

Du säger att du sällan känner dig nöjd och att du vill känna eufori. Forskningen visar att det som kan ge dig en känsla av att du är nöjd med dig själv och happy är att göra något för andra - och att vara tacksam. Båda dessa två saker förutsätter att man har fokus på andra, inte sig själv. När du söker dina kickar, är du självupptagen enligt din beskrivning. Mycket vanligt, och inget konstigt - men det fungerar inte. Om man gör något för andra och är tacksam får man kickar på riktigt.

Mitt förslag är att du tar kontakt med din husläkare och får en samtalskontakt via vårdcentralen med en KBT-utbildad psykolog eller motsvarande. Du kan även diskutera medicin med läkaren. Men den bästa effekten får du av att börja fokusera utanför dig själv och vara betydelsefull för andra.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
/Anne

 


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Själlvmordstankar

2016-07-31 | 00:12

av Anne Grefberg

Känslig och tom

2016-08-2 | 18:41

av Anne Grefberg

Socialfobi

2016-08-2 | 20:12

av Anne Grefberg

Minne

2016-03-8 | 10:40

av Anne Grefberg

Jag vill bli längre

2016-03-8 | 13:06

av Anne Grefberg

Drastisk förändring!

2016-01-8 | 14:20

av Anne Grefberg

Depression? Känner press och ångest

2016-01-10 | 01:00

av Anne Grefberg

Orolig son som mår illa

2015-12-17 | 09:05

av Anne Grefberg

Mår inte bra asså

2015-11-24 | 06:56

av Anne Grefberg

Tics?

2015-11-6 | 13:51

av Anne Grefberg

Agorafobi

2015-11-5 | 00:35

av Anne Grefberg

Min barndoms deprimerande inverkan

2015-10-11 | 18:30

av Anne Grefberg

Konstiga symptom

2015-10-16 | 14:26

av Anne Grefberg

Hur ska jag komma över min abort?

2015-09-8 | 00:54

av Anne Grefberg

hej jag tror jag har en deprission

2015-09-13 | 11:14

av Anne Grefberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.