Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Desperat på hjälp!

Hejsan!
Hoppas inte de blir för mycket att läsa!
Har lite funderingar angående en kille jag håller på att träffa.
Vi har träffats nu i ca 4-5månader, märkt sen nästan första dagen att han är väldigt speciell.
Han har ett väldigt ombytligt humör, ena stunden kan han vara jätte glad och hur gullig som helst, sen kanske man säger något fel, rör han fel tex kliar han för mycket på armen, så blir han helt tyst ber en hålla käften och blir helt enkelt jätte arg.
Han säger själv att han kan bli arg väldigt lätt, pga vad han säger är anledningen att hans bror försökte ta livet av sig för ett tag sen och hans bror har jobbiga dagar ibland och han låter de gå ut på andra.
Vi bråkat nästan konstant, om minsta sakerna, kan börja med att vi ska kolla film och han tycker jag tjatar för mycket om vilka vi ska se, så är vi igång.
Han har kallat mig de ena och de andra flera gånger, går även på mitt utseende och så. Sen direkt efter han sagt något han vet sårar, säger han förlåt eller ger en puss och sen blir de glömt, eftersom jag inte orkar bråka hela tiden.
Även att om man kanske slår till han på skoj, kan han slå till en jätte hårt så man flyger och säger sen "men hallå de gjorde inte ont! Va ju bara på skoj!" Förklarat för han att de han gör/säger sårar mig verkligen, då säger han alltid att jag överdramatiserar/överreagerar hela situationen. Gillar verkligen han, så vill inte förlora han.
De jag undrar är hur jag ska hantera honom, vad gör man bäst med en människa som är 50/50 hela tiden?
Finns de något jag kan göra för att lätta de för honom?
Kan de utvecklas med att han kanske kommer slå/säga ännu värre i framtiden?

Tack så jätte mycket för svar!
Mvh

Svar:

Hej!
Du undrar hur du ska hantera din pojkvän och hur du kan göra hans temperament mindre hetsigt. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det, detta problemet tillhör honom - inte dig. Du kan inte "hantera" eller "göra" något som förhindrar hans agerande, det kan bara han. Han måste lära sig om sig själv och även lära sig impulskontroll och ilskekontroll. Detta gör han bara om han själv vill, du kan inte få honom att vilja göra något - det ända du kan göra är att sätta gränser för vad du tolererar och accepterar.

En man som efter 4-5 månader behandlar dig så dåligt som du beskriver, verkar inte så lovande. Om han inte vill jobba med sig själv, behöver du jobba med dig så du kan lämna relationen. Om eller när han sen har arbetat på sin kant och klarar av att vara i en nära relation utan att bråka, sloss och verbalt misshandla sin partner, kan ni eventuellt återuppta kontakten.

Det är viktigt att du känner att du har rätt till att bli behandlat bra, att din partner ska visa dig värme, kärlek och trygghet - och att du vet att du har rätt att förvänta dig att andra människor ska visa dig respekt och empati. Om någon inte gör det, måste du ge dig själv allt detta och sätta gränser för hur du vill bil behandlat.

Det kan vara en bra idé för dig att söka upp någon att prata med om detta, så du får hjälp att se verkligheten som den är och stöd i vad du behöver göra för att må bra.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons