Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Dåsig i huvudet och orolig, fysiskt eller psykiskt?

Jag är så himla trött på det här nu - i ungefär 1 års tid har jag fått små "attacker" när jag varit rädd för att dö, hjärtat klappar och jag bli handsvettig och rädd. Gick och gjorde EKG men hjärtat såg fint ut och läkaren trodde på panikångest och skickade iväg mig.

Numera får jag inte en sådan intensiv attack, men flera gånger om dagen får jag, (eller kanske inbillar mig), små yrselattacker vilket gör mig väldigt rädd. Har alltid varit en orolig och neurotisk människa, men har aldrig upplevt dessa "fysiska" åkommor som jag gör nu. Jag blir handsvettig och tror att jag ska svimma. Detta händer som sagt flera gånger på dagen och bara i speciella situationer - när jag duschar (är rädd för att svimma och slå huvudet i badkaret), runt lunchtid och precis innan jag ska gå till jobbet. Det är hanterligt och det syns nog inte på mig, men det är väldigt plågsamt inombords och det gör liksom ont i bröstet. Är så himla rädd att jag ska svimma. Jag har inte varit och testat mig hos doktorn men jag börjar undra om detta är lågt blodsocker eller lågt blodtryck? Har ej diabetes och mitt blodtryck är bra, men jag tänkte att jag kanske lider av dippar? Järnbrist?

Vad tror ni? Orkar snart inte mer, detta tär på mig psykiskt. Försöker få tag på en läkare men går knappt att få en tid, så tänkte att jag frågar här istället. Tack på förhand!

Svar:

Hej!
Det låter lite konstigt att din läkare "skickade iväg dig" efter att ha gett dig hypotesen panikångest. Panikångest är en riktigt jobbig sak, som ställer till det allvarligt i livet för den som drabbas. Det är inte bara en slaskdiagnos som man kan ge när man inte hittar något fel "på riktigt". Som du förstår blir jag lite irriterad när jag hör att du blev behandlat på det sättet.

Visst, jag kan också tycka att det låter som att du har problem med just panikångest. Att vara rädd för fysiska sensationer i kroppen - som yrsel, ont i bröstet, handsvett - är ju typiskt för just panikångest. Att ha katastrofscenarios i huvudet som att du ska ramla i badkaret är även det typiskt.

Så mitt förslag är att du köper en bok om panikångest - välj en som är lite modern, som utgår från ett KBT-perspektiv. (Googla kan du också göra, men var ytterst källkritisk!) Lär dig vad panikångest är, vad som driver den och vidmakthåller den. Bara du har fakta att förhålla dig till och inte enbart känslor, gör att du kan managera dina tankar runt vad som är "fel". Sen är det klart att det är bra om du hittar en KBT-utbildad psykolog att prata med om detta, då kommer du att få en mer kraftfull utveckling sannolikt än om du enbart läser på. Men läs hellre på än gör inget.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »