Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Atarax

Har fått en tabl som heter Atarx som jag ska ta vid behov för oro, men blir så otroligt trött  tar även Citaloprahm blir man även

trött av dennna tabl. tycker inte jag ska behöva ha denna trötthet  + att jag blir illamående nästan varje dag om

detta sen beror på tabletter eller oro vet jag inte riktigt, går med en klump i magen varje dag.

Jag har pratat med  läkaren om detta, utan att få något bra svar ! Verkar som recept på tabl. är det lättaste, sista besöket varade

c:a 5 min. med ett nytt recept. Tack o Gooodbay.

Får även ta sömntabl. vissa dagar ( Propovan).

Tycker du jag ska söka en annan läkare för att ev. få bättre hjälp kanske KBT eller annan terapi.

Har haft Oro / Panikångerst i 10/12 år från och till.

 

Skånskan

 

 

Svar:

Hej, Skånskan!

Jag tycker inte det låter bra att du får så många mediciner utan ordentlig förklaring - och som du beskriver det, utan ordentlig undersökning. Om du har oro och panikångest, är det framförallt psykoterapi som har bevisat långvarig effekt - kanske i kombination med mediciner, men då är vitsen att du ska få förmågor att hantera oro och ångest med som gör att du kan trappa ned medicineringen.

Om du inte har förtroende för din läkare längre, ska du absolut hitta en ny. Det är mycket viktigt att du litar på den personen som behandlar dig, så att du får lite optimism och hopp - samt att du självklart följer råden du får från en läkare du litar på.

När du har hittat en ny läkare, be om att få samtalskontakt med någon som är KBT-utbildat och kan detta med oro och ångest. Sen tycker jag du ska köpa eller låna böcker om ämnet så du lär dig vad oro och ångest är. Bara genom att kunna något om den delen av känslolivet gör att många får mer kontroll över sina känslor. Se bara till att böckerna är moderna - skrivna de senaste fem åren - och har KBT som bas.

Kunskap är makt! Du behöver mycket makt för att styra upp dina känslor när du har haft detta problemet så länge. Det är mycket jobbigt att ha ångest, och det finns hjälp!

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »