Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: antidepressiva mediciner? alternativ?

Hej 

 

Fick som yngre antidepressiv medicin utskrivet och tagit det under lång tid.  Lyckades förra året börja bryta mig ur efter otroligt lång tid men var svårt då ja hela tiden känt de vart beroendeframkallande. 

 

I samma veva som jag ville sluta så besökte jag läkaren som gärna skrev ut alternativ medicin sertralin istället för citolapram. 

 

Men ja lyckades som sagt ta mig ur och det har gått ca 8-9 månader med gott resultat.  Tyvärr fått ett återfall av depression nu värre än ja känt nån gång förut.  Vet inte ens om ja var så särskilt i behov av medicin när ja börja de var av annan anledning än depression men visst de låg nog nära. 

 

Till frågan.  Iom ja hade sertralin kvar sen förra gången så såg jag ingen utväg än att jag måste ta mig ur detta med.hjälp av medicin.  Började häromdagen med halva tabletter och just de värsta försvann men de är som sagt tufft att börja äta medicin med lite biverkningar och ja vill egentligen inte. 

 

Erfarenhet av att äta halv dos kort period?  Vill som sagt inte fastna i detta igen men här och nu var viktigast denna gång iom påskledigt o svårt o nå läkare,  samtals stöd. 

 

Självklart har jag för avsikt att uppsöka läkare samt be om terapi inom kort men behöver lite svar här och nu. Hoppas för min egen skull att jag skulle kunna ta nån vecka halv dos,  klara situationen men känna av biverkningar som ja var bekant med sist och därför lägga av.  Denna gång vara mer beredd på min depression och ta tag i terapi. Redan ha de klart när ja slutar långsamt med tabletterna. Mvh 

Svar:

Jag är rädd att jag inte riktigt förstår din fråga!

Undrar du om du kan ta en halv tablett under en längre tid för att minska biverkningarna?

Jag tror att det går bra att du gör det, det kan ju förstås ta litet längre tid innan du får tillräcklig effekt på depressionen, men man måste ju alltid väga effekt/biverkningar mot varandra. Tabletterna är dock inte vanebildande, så det behöver du inte vara rädd för.

Och som du skriver bör du förstås uppsöka den läkare som skrivit ut receptet och diskutera detta med henne/honom och även om du kan få kompletterande hjälp med någon form av terapi. Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.