Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Ångest och Stress

Jag är en väldigt ung tjej och vill uppleva nya saker och bara vara glad. Min starka sida är att jag är postivit och har en otrolig drivkraft inom mig. visa dagar tar stressen över och ångesten kommer som ett åskmoln över en, den första bästa utvägen jag ser i det läget och när jag mår väldigt dåligt så är det antigen döden eller att vara med en person som förstår en. men jag har inte hittat den människan i mitt liv som är min såkallade spegelbild. vad gör man? jag brukar även gå och prata med en psykolog och ser lösningar därefter. hur ska man göra för att få tillbaka lusten till livet och att veta att man har tagit rätt beslut och det störstaste besvärest att få bort själva ångesten?

Svar:

Hej!
Vad kul att du har så bra koll på dina styrkor! Att vara positiv och ha drivkraft är så bra för att känna sig nöjd med sig själv och ha en optimistisk livsinställning!

Men sen beskriver du att stress tar över och du får ångest. Det är för det första inte ovanligt bland unga att man känner så, att växa in i vuxenlivet och allt det innebär av ansvar och krav ger nästan alla en känsla av vanmakt. När man mår dåligt är det inte heller ovanligt att man känner att man inte orkar leva - utan att det egentligen är annat än ett uttryck för hur sliten man är av ångesten.

Du säger att du inte har hittat din "spegelbild". Det gör mig lite nyfiken på vad du menar. Tänker du att det finns en person som är "den rätta" eller en person som skulle kunna lösa alla dina problem bara genom att vara närvarande? Jag tänker att du redan har den personen i ditt liv, nämligen dig själv! Du behöver vara din egen bästa vän, och "den rätta" för dig själv.

Bra att du går till en psykolog! Där får du insikter och lösningar, skriver du. Det är ju toppen! Men det är även viktigt vad du gör med relationen till dig själv mellan gångerna du är där. Om du verkligen behandlar dig själv som en viktig person, inte är kritisk till dig själv, visar dig själv omsorg och omtanke - kommer även känslorna att lungna ned sig och du vill må mycket bättre.

Om du lär dig som ung att jobba med din relation till dig själv är det en fantastisk förmåga som kommer hjälpa dig många gånger i livet! Det i kombination med din positiva sida och drivkraft, kommer lusten till livet helt automatiskt!

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »