Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Ångest

Hej finns det medicin mot Ångest så att det försvinner?

Svar:

Hej!

Ångest är en naturlig reaktion på något man subjektivt upplever som farligt. Dock kan hjärnans känsloreglering av olika orsaker inte riktigt fungera som den ska, och skapa rädsloreaktioner även om det inte finns någon verklig fara. Hjärnan funkar även så att om man tänker på något läskigt, börjar man att känna oro som sen kan bli förstärkt och bli ångest. Om detta pågår för länge, blir man snart rädd för att känna rädsla och känner efter hela tiden för att försöka förhindra ångest. Problemet är bara att mer fokus på ångest gör att man känner mer ångest.

Medicin kan hjälpa på symtomen och lugna ned systemet så att man upplever mindre ångest. Det är en poäng i sig själv att lugna känslosystemet, så därför är många hjälpt av olika sorters medicinsk behandling. Man kan även ta till icke-farmakologiska metoder, som meditation, avslappning, yoga och mindfullness. Det hjälper även att ha fokus på andra och känna tacksamhet för det man har i livet.

Om du bedömer att du behöver behandling för din ångest, tar du kontakt med din husläkare. Han eller hon lyssnar på hur din ångest ser ut, och ger dig eventuellt medicin.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne