Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: ångest

Hej har haft ångest i 20 år och mitt stora problem är tryck över bröstet. Jag har testat ssri,snri,alkohol och stesol men inget gör att jag får någon minskning av trrycket över bröstet. Nu är det  inte så att jag dövar mig med någon av dessa preparat utan jag var mer nyfiken eftersom jag har läst på ert forum om follk som anväder sig av alkohol för att döva sin ångest och det funkar. Ibland undrar jag om jag verkligen var ångest eftersom jag inte har ångest över någonting. Det enda som jag har problem med är mitt tryck över bröstet. Man tycker ju att om man proppar i sig stesolid  så att man somnar så borde väll trycket släppa.

Svar:

Hej!
Tack för din fråga.

Du skriver att du har haft ångest i 20 år, samtidigt som du säger att du inte har ångest för något. Det går inte riktigt ihop. Kan det vara så att du har fått en ångestdiagnos av en läkare för 20 år sen, men att du själv inte riktigt känner igen dig i det? Det är faktiskt så att kunskap, forskning och behandling av olika psykiatriska diagnoser har blivit otroligt mycket bättre på de 20 åren som du har haft diagnos. Dessutom var det nog tyvärr förut en stark uppfattning att människor inte kunde bedömma sig själv och man körde över folk med etiketter och problemfokusering där det inte var relevant med dagens kunskap.

Så om jag var som du, skulle jag ta ett omtag runt situationen med ångestdiagnosen och trycket över bröstet. Gå till din husläkare och börja om från början förutsättningslöst.

Bara snabbt om självmedicinering med alkohol: det gör kanske att man känner sig lite bättre för stunden, men i längden får man ofta problem med blodtryck, sömn och relationer.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons