Forum Psykiatri


Zyprexa

Hej, Min svärmor äter zyprexa sedan 5 år tillbaka. Hon hamnade i en psykos med vaneföreställningar och låg inne ett tag. Vet tyvärr inte vilken dos hon står på.... Är lite orolig för henne... Hon är deprimerad, väldigt avtrubbad, inga tecken på psykos dock, vilket känns skönt. Är underviktig, väger max 45-48 kg. Drack ett glas vin och blev tokfull. Hon vill inte prata om sin medicin och hur hon mår. Svarar hela tiden att det är bra. Vet att hon har fått öka på dosen efter sista besöket hos sin kurator. Någon där ute som har erfarenhet av zyprexa? Någon anhörig? Någon som står på medicinen själv? Vad kan jag som anhörig göra? Är detta vanligt, borde jag bli orolig?

Jag har själv ätit zyprexa, mot psykos och panikångest. Jag inte riktigt vad du ska göra, eftersom jag aldrig hamnat i den situtationen. Försök bara finnas där som stöd, vet ju inte hur nära ni står varandra och så, men det är vanligt att man inte riktigt vill prata om hur man mår, delvis för att man är rädd för att bli inlagd och delvis för att man inte vill belasta andra. Säg att du vill finnas där för henne och vill veta hur hon mår på riktigt och att du inte frågar hur hon mår för att vara artig. Försök att vinna hennes förtroende. Tycker själv att det kan vara riktigt pinsamt att prata med nära folk om hur man egentligen mår. Det är rätt vanligt att man blir nedstämd, utbränd eller deprimerad. Märker du att hon håller på att bli sämre så kanske du borde oroa dig. Jag hoppas verkligen att det löser sig!


Ätit Zyprexa i flera år men fick sluta pga att min diabetes blev svår att kontrollera blodsockret blev skyhögt. Zyprexa och även zeldox gjorde mig slö,trött och hungrig. Kunde inte tänka på annat än mat och sömn. Kände mig ständigt drogad och seg i huvudet. Står nu sedan några år på Seroquel Depot 500mg som jag tar till kvällen. Känner mig trött och påverkad i 10 timmar efter intaget,men det gör ju ingenting det är ju natt och jag skall ändå sova.Efter dessa tio timmar är jag helt klar i knoppen,pigg och alert. Seroquel har en bra lugnande och ångestdämpande effekt.Fungerar också bra mot vanföreställningar. Min diagnos är bipolär 2


Prova Abilify i stället. En kanon pilla. (Men det e ju individuellt).


Tyvärr vet jag inte vad jag ska säga ,men tråkigt att din svärmor mår så dåligt ,de är många som mår dåligt idag.


Tack för alla svar!! :)


Hej varsegood man försöker hjälpas åt så gott det går.


Hej! Jag har ätit Zyprexa i 12 år nu och jag tar min dos på kvällen så jag bli trött och sover gott... Jag vet inte när din svärmor tar sin medicin om det är på kvällen eller morgonen. Det kanske skulle kunna hjälpa om hon tog den på kvällen så hon sover på den för tar man den medicinen på dagen så blir man helt deckad!! Jag har prövat!! Annars e det en medicin som har hjälpt mig mycket genom alla år mot psykos.


Jag stod på zyprexa ett tag men mådde dåligt av den. Istället bytte jag till abilfiy och seroquel som enligt mig är en suverän kombination, mina vanföreställningar har minskat avsevärt och seroquel gör dessutom att jag oftast sover bättre på natten. Abilify tar jag på morgonne och märker en uppiggande effekt, beror mycket på hur jag i övrigt mår i min depression. Jag hoppas medicinfrågan löser sig.


En nyskild kvinnlig vän fick detta utskrivet men det var ju bara omständigheter runt separationerna som gjorde henne nedstämd (hon har ju aldrig varit utåtagerande).
Ville han, som då bara var läkarkandidat spela Gud då han erbjöd patienten: Vi ska prova denna medicin..."??
Hon plockade naturligtvis aldrig ut detta kritiserade och omskrivna s k läkemedel. Förbjudet medel i USA?
Mat, kuratorkontakt och sömn va det hon behövde...

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons