Forum Psykiatri


Forumtråd: Utsättning av Venlafaxin.

Jag har under 15 års tid medicinerat med Venlafaxin, 75 mg per dag. Det har jag fått för att få bukt med ångest och depression. Jag mår bra och har så gjort under ett antal år. Jag har försökt sluta med medicinen vid två tillfällen och det gick väl ”sådär”, började med den igen eftersom sömnen, ångest och depressionen blev värre. För att göra en lång historia kort: Jag vet nu att Venlafaxin är bland de svåraste antidepressiva att sätta ut p.g.a svåra utsättningssymptom. Jag har läst att man måste sätta ut den väldigt långsamt - t.o.m ta ut ett korn ur kapslarna...Nu vill jag höra hur du som har lyckats sätta ut Venlafaxin på ett lyckat sätt har gjort, med stöd av läkare förstås.
Jag vill inte att ni skriver om vilket ” rävgift’ Venlafaxin är. Det har jag redan läst om, alltför många berättelser, tyvärr.
Jag vill ha hjälpsamma berättelser om hur mycket?, hur lång tid?, livsstilsförändring?, ev hälsokostoreparat. Ja allt som bidrog till att just du klarade av att sluta med Venlafaxin efter en längre tids användning och mår bra nu.

Hej. Jag tycker inte att Venlafaxin är ett "rävgift" utan en mycket bra och väldigt effektiv medicin mot både depression och ångest. Det har hjälpt mig oerhört mycket, och jag är tacksam att den finns. Det är svårt men inte omöjligt att trappa ned. Sist så gjorde jag det själv (är själv ssk), efter att ha läst på ordentligt innan. Kommer inte ihåg hur jag gjorde , men jag gick säkert från 75 till 37.5. Sedan tror jag att jag körde 2 v med att dela kapslarna och hälla i vatten.
Jag fick inte tillbaka ångest eller depression eftersom depressionen hade läkt ut. Dock var det tunga utsättningssymtom såsom "brainzaps", yrsel, mardrömmar/livliga drömmar och hallucinationer som kunde komma lite när som helst. Sömnen blev också störd ja. Men eftersom man vet varför så går det att stå ut med, jag tänker att det är "priset man får betala" för denna effektiva medicin. Det var jobbigt, men det gick.

Sedan: om depressionen kommer tillbaka när du trappar ned, är du verkligen redo att trappa ner undrar jag?


Tack för svar. Det här med att dela kapslarna är säkert bra. Jag får fråga min doktor om hon skriver ut sådana kapslar. Sedan en längre tid tillbaka har jag fått tabletter utskrivna, fastän det räknas till depottabletter.


Hej Leyon!
Jag undrar hur det har gått med utsättningen av Venlafaxin. Själv har gått på Venlafaxin i 8 år och den har hjälpt mig jättemycket. Vid ett tillfälle försökte jag gå över till en annan medicin, på läkares inrådan. Det gick inte bra alls, och efter en månads tid gick jag tillbaka till Venlafaxin och det dröjde inte många dagar förrän jag mådde bra igen.
Nu har det gått 5 år sen dess och bara tanken på att hamna med de fruktansvärda utsättningssymptomen igen får mig att må dåligt. (Fasade ut på 3-4 veckor tror jag) Samtidigt känner jag att jag borde fasa ut medicinen...

Så har du några bra tips på hur jag kan gå tillväga för att trappa ner på ett säkert sätt, så berätta gärna. Det där med att öppna kapslarna är ju inget läkarna rekommenderar, samtidigt så tror jag inte de riktigt förstår hur illa däran man kan bli under utsättningen...

Tacksam för svar!


Hej!
Jag vill dela med mig om hur att jag gick tillväga och mådde bra under utsättning av venlafaxin. Jag har tvekat i flera år eftersom jag läst om så många med dåliga erfarenheter.
Jag har tagit 150 mg i ca 10 år.
Började med att dela upp dosen i 2 tillfällen per dag, eftersom jag upplevt nattten med mardrömmar som obehagliga när jag glömt ta venlafaxin.
I början av nedtrappningen, drömde jag obehagliga drömmar men det gick över. På slutet kompletterade jag med Attarax på kvällarna och öppnade Venlafaxinkapslarna, (gentemot rekommendationer från sjukvården).
Så här trappade jag ner från 150 mg:
- 1 vecka 37,5mg morgon, 75 mg kväll.
- 1 vecka 75 mg kväll
- 1 vecka 37,5 mg kväll
- 1 vecka halv 37,5 kapsel
- 1 vecka en fjärdedels kapsel
- Tre dagar med en åttondels kapsel
Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons