Forum Psykiatri


Stora problem att prata om känslor (relation prob)

Jag har under mina 25 år lyckats med tre mer seriösa förhållanden, 2 på 1 år och det senaste på snart två år. (Det är möjligt att några fnyser åt längderna på förhållandena men dom har varit seriösa) De här förhållandena har slutat på relativt lika sätt. Det är väldigt bra i förhållandet, sen kommer en liten kris som man bör kämpa sig igenom och sen stänger jag av mina känslor helt och hållet till den personen och känner då att jag inte älskar den längre och gör slut. Någon månad efteråt när jag inte "skyddar" mig själv psykiskt igen så börjar jag sakna personen men inser då att det är försent. Jag är otroligt effektiv på att stänga av mina känslor, det är svårt att beskriva om man inte varit med om det. Ibland kan det kännas som man aldrig har haft en relation till den man varit tillsammans med. Dom här situationerna när jag stänger av totalt uppstår oftast när vi försöker prata om problemet, jag fullständigt låser mig och kan inte förklara eller känna. I det sista förhållandet som tog slut hade min tjej själv haft lite problem och såg tendenser till psykiska låsningar hos mig, det va hon som tog upp problemet, jag har aldrig ens tänkt tanken att det har varit någonting som varit fel hos mig då jag så länge som jag minns använt det för att effektivt skydda mig själv. Efter vi har pratat nu ser jag ju att det inte är normalt att totalt vända mina känslor så snabbt och har konstaterat att om jag hade hört någon annan berättat det här skulle jag helt klart tycka att det va någon psykiskspärr eller vad man ska kalla det. Det här hindrar mig från att ha ett långvarit förhållande.. Jag har aldrig ens pratat om min psykiska hälsa förut så det här är ju ett steg i att försöka lösa det. En fråga är ju hur man kommer i kontakt med någon som kan hjälpa mig lösa det. Jag har kollat omkring lite på internet men det känns väldigt larvigt när man ser vad mottagningarna annars hjälper patienter med väldigt grova psykiska störningar. Vem hjälper med sånt här? Vem ska jag ringa och få råd av? Hoppas nån har tips..

Hej. Jag tycker att du är modig som tagit beslutet att äntligen prata om dina känslor!! Det låter som om du har tappat tron på din egen förmåga att känna efter på vad du egentligen vill. Kanske har du blivit sviken och sårad i tidigare relationer? Kanske är du konflikträdd och aldrig lärt dig att handskas med obekväma situationer. Fundera på vad det egentligen var som gick snett i dina havererade förhållanden! Varför reagerade du som du gjorde? Ett sätt är att ta kontakt med dina ex (om ni fortfarande kan prata med varandra) och fråga hur de upplevde situationen. Om du tycker att detta är en hopplös situation är det kanske bra om du ändå försöker hitta någon som är proffs på relationer! Ska se om jag kan ge dig några tips på vart du kan vända dig!! Ge inte upp och tappa inte tron på dig själv!


Jag är inte konflikträdd, har jag aldrig varit, det är nog inte det som är problemet utan att när det går så långt att man sätter sig ned och pratar om förhållandet eller när jag känner att det börjar bli lite dåligt så börjar jag stänga av. Jag har verkligen svårt att förstå varför, kommer inte fram till någon förklaring själv heller.. Mitt första ex pratar jag inte med men jag är väldigt bra kompis med mitt andra ex, vi har pratat om det här..fast bara på den nivån att det är ett personlighets drag hos mig, nu börjar man ju fundera om det verkligen är så eller om det sitter djupare. Jag ska prata med henne mer om det här och ta upp att det kanske kan va psykiska spärrar hos mig. Jag tror jag igentligen bara behöver prata med någon som kan se allt utifrån och vinkla det lite så jag förstår mina egna mönster.. Jag har kontaktat vårdcentralen för att få lite råd om vart jag ska vända mig, dom ska ringa upp idag. Tack för svaret!


Känner igen det där, min sambo "pressar" mig bara mer när jag låser mig och det blir bara värre, och hon blir tokig som inte kan få mig att bekräfta det hon säger eller förklara mig och mina känslor, det kan vara kring vad som helst. Jag har inga "verktyg" kring detta, är det någon som har det? Nått sätt man ska tänka på?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons