Forum Psykiatri


Ssri eller Snri preparat?

Vad är lämpligast om man har social ångest/oro i kroppen dagligen? Ssri eller snri preparat? Vilka läkemedel hae fungerat för er? Intressant att höra. 

Jag tar citalopram för mina problem och det har hjälpt mig mycket.


Blev du "lugnare" då eller hur kändes det? Jag har provat tre mediciner och ingen av dem fungerar särskilt bra. Just nu äter jag Sertralin 50 mg och känner mig allmänt orolig och känns som att puls eller hjärtslagen är högt. 


LinaCristina
Vad är lämpligast om man har social ångest/oro i kroppen dagligen? Ssri eller snri preparat? Vilka läkemedel hae fungerat för er? Intressant att höra. 

Detta är kontroversielt men det är ändå fakta, vi har någonting som kallas blodhjärn barriären ett filter som försöker hindra kemikalier från att nå hjärnan, och om de ändå händer så gör hjärnan de den kan för att förhindra vad kemikalierna gör.
Det är därför man får en tolerans alltså man måste öka dosen för att få samma effekt.
Ångest oro=rädsla kommer av att du inte får syre till hjärna. hjärtklappning kommer av ökat adrenalin på slag. Evulotionen när vi behövde fly för livet så behöver vi allt syre vi kan uppringa till muskelcellerna samt hjätat behöver pumpa fortare därför adrenalin på slag samt strypning av blodflödet(syre) till hjärna vid rädsla=ångest.
Så om man sträcker på sig, upp med bröstkorgen, företrädesvis när man rör på sig samt tvinga dig att le så garanterar jag att det hjälper för stunden, och kan man sen koppla den känslan till vad som triggar i gång ångesten så lär man sig förhoppningsvis hur man skall hantera problemet.
Det finns många bakomliggande faktorer till varför vi får ångest, har själv levt med ganska svår ångest i nästan hela mitt liv och jag var bland de första i Sverige som fick ssri preparate och då på licens av läkemedelsverket, sen har jag testa alla som jag tyckt haft en intressant molekylstruktur även egena synteser, men hjärnan har sagt i från varje gång och det är tur för mig och kanske för andra med.
Så mitt råd är under förutsättning att man inte har problem med syresättningen av blodet, samt jag rekomenderar ingen att sluta med av läkare ordinerad medicin utan samtal först. 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons